Ljetna škola za trenere Interpret Europe

U tjednu od 24. do 28. lipnja sudjelovala sam u ljetnoj školi za trenere Interpret Europe. Bila je to prilika za nadogradnju kapaciteta i razmjenu iskustava za trenere iz raznih dijelova Europe. Okupilo se više od 20 trenera iz 12 zemalja, što zaista govori mnogo o tome koliko su nam potrebna ovakva događanja. Ipak je već kraj lipnja, za većinu nas je udarna sezona, ali spremno smo odvojili vrijeme za prvu ovakvu školu. Imali smo posebnu pogodnost jer je trošak bio minimalan zahvaljujući UNESCO-ovoj financijskoj potpori događanju. Za trenere iz Hrvatske dodatna je olakotna okolnost mjesto radnje – šuma Kontija na obroncima Limskog zaljeva u blizini Vrsara.

Jedan od zadataka petodnevnog druženja bio je i podrobnije upoznavanje s interpretacijom baštine temeljenom na vrijednostima i njenoj primjeni tijekom provođenja edukacija po licenci Interpret Europe te upoznavanje i analiza promjena u našim tečajevima.

Znanstveno-edukacijski centar Kontija je savršeno mjesto za opuštenu radnu atmosferu. Foto: Iva Klarić Vujović.
Toliko opuštenu, da se nitko nije ni zapitao zašto cijeli dan držim viklere, ali vama ću reći – navečer me čekala kostimirana interpretacijska šetnja na Hreljinu :) Foto: Iva Klarić Vujović

Nećemo si lagati – iako je svakodnevni intenzivan raspored od 8:30 do 18:30 sati ostavljao malo slobodnog vremena, ipak smo večeri iskoristili za razne aktivnosti. Upoznali smo šumu Kontiju, uživali u Vrsaru u društvu samog Casanove zahvaljujući prezabavnoj šetnji u organizaciji Istra Inspirita i Turističke zajednice Općine Vrsar, zaplovili Limskim zaljevom i posjetili Eko-muzej Batana u Rovinju, a pao je i koji kupanac i pjesma.

Plovimo Limskim zaljevom prema zalasku.
Na kraju radnog dana, vrijeme je za druženje. Energije ne nedostaje.

Vratila sam se prepuna iskustava i inspiracije, ali i s puno materijala za razmišljanje. Mnogi su treneri bili iznimno aktivni u diskusijama i promišljanju što pokazuje koliko želimo unaprijediti naše tečajeve. Mnogi su spremno podijelili svoje trikove i tajne uspješnog rada.

Moj zadatak je bio predstaviti vezu edukativnog modula žive interpretacije i interpretacije temeljene na vrijednostima kroz zanimljivu vježbu. Foto: Vasilka Dimitrovska.

Najdraža od svega mi je bila spoznaja koliko su naši treneri jedinstveni i to me najviše oduševilo. Neke detalje nikad ne bih saznala da se nismo vidjeli uživo. Sve jedan do drugog educirani profesionalci i aktivni u širenju ljubavi prema baštini u svojim zemljama (i šire), a opet svatko ima skrivenu geeky stranu – jedan ima kolekciju od 10 000 gramofonskih ploča, drugi proučava leptire, treća tečno govori sedam jezika uključujući neke egzotične, jedan je talentirani kantautor s četiri izdana albuma, a najveća mu je strast oživljavanje srednjovjekovnih notnih zapisa… Kad se ovako raznolika ekipa nađe na hrpi, možete samo zamisliti kakve se ideje roje. Lijepo je biti jedan od takvih ljudi.

Foto: Thorsten Ludwig

Naslovna fotografija: Iva Klarić Vujović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *