Najveće istraživanje o segmentu tura, aktivnosti i atrakcija

Arival je prošlog tjedna organizirao webinar u kojem je predstavio rezultate svog velikog istraživanja. Po prvi put se netko primio posla da na globalnoj razini promotri utjecaj i kretanja unutar industrije tura, aktivnosti i atrakcija. Rezultate su namjeravali predstaviti na Arival konferenciji u Berlinu, ali bio je to jedan od prvih velikih događaja koji je otkazan zbog opasnosti od koronavirusa. I to samo dan uoči otkazivanja velikog turističkog sajma ITB Berlin. Stoga je Arival svoje rezultate predstavio prije destak dana putem webinara.

Istraživanje je provedeno uz konzultaciju brojnih podataka i anketiranje nekoliko tisuća pružatelja usluga diljem svijeta. Jedan od ciljeva istraživanja bio je rasvijetliti brojne nepoznanice o našem segmentu. Kao rezultat, prvi put imamo brojke koje pokazuju rast i veličinu udjela našeg sektora i njegov značaj za destinacije. Drugi cilj je bio dati prognoze za budućnost. E, tu su stvari postale nešto izazovnije nakon što su sve projekcije, kao što svi dobro znamo, pale u vodu. Arival je spretno napravio veliki zaokret i dao nam svoju prognozu oporavka sektora nakon što popuste kočnice putovanja.

U očekivanju smo detaljnih rezultata u vidu raznih publikacija, ali Arivalov Douglas Quinbi je već otkrio najvažnije podatke u spomenutom webinaru:

  • Sektor tura, aktivnosti i atrakcija je treća po veličini kriška turističkog kolača, odmah iza prijevoza i smještaja. Protekle godine obrnuo je više od 250 milijardi dolara.
  • To je ujedno i najbrže rastući sektor. Procjenjuje se da postoji milijun pružatelja usluga u ovom sektoru, a čak polovica pružatelja usluga tura i aktivnosti je otvorena u posljednjih pet godina! Da je sektor raznovrstan, ne treba posebno napominjati. Spomenut ću samo da su za potrebe istraživanja razlučili čak 130 glavnih segmenata.
  • Većina prodaje se i dalje odvija offline, ali online booking pokazuje rast koji ne smijemo zanemariti.
  • Najbrže rastući prodajni kanal su takozvane OTA (Online Travel Agencies), poput TripAdvisora, GetYourGuide i sl. Dok je cjelokupno tržište zabilježilo rast od 6% u 2019. u odnosu na 2018., OTA-e su zabilježile rast od 21%. Također, bez obzira što mislili o njima, dosadašnje recesije i ekonomske krize su pokazale da nakon njih, OTA-e postaju još relevantnije.
  • I dok je cijeli ovaj sektor golem, njegova je specifičnost da ga uglavnom tvorimo mi maleni, ili čak mikrići. 86% pružatelja usluga u ovom segmentu generira manje od 250 000 dolara godišnje.
  • Meni najdraži rezultat istraživanja: s prethodnim podatkom nas je većina zadovoljna. 4 od 5 pružatelja usluga nije fokusirano na agresivni rast. Nadam se da će ova informacija doći do mnogih instanci i da će je napokon shvatiti i destinacijski menadžment, i investicijski fondovi, i dobronamjerni savjetodavci, i veće agencije… A onda i OTA-e koje su, u normalnim uvjetima, među našim najvećim brigama baš zato što nas svode na brojčice – a nas ipak – sada imamo i crno na bijelo – goni nešto drugo.

Kad su u pitanju projekcije za budućnost, modelirali su brzinu oporavka našeg sektora u slučaju kraće i duže stanke putovanja – i to bez razmatranja mogućnosti ponavljanja pandemije. Optimistična prognoza predviđa da će industrija putovanja u 2022. doći blizu razine iz 2019., a pesimistična da će doseći njenih 77%. Not great, not terrible.

Prognoza je da će pandemiju u hibernaciji preživjeti najmanji i najveći, a najugroženiji su pružatelji usluga male do srednje veličine s fiksnim troškovima koje nije moguće brzo reducirati.

Kao što vidite, ovo istraživanje stvara mnogo jasniju sliku o našem segmentu. Pogotovo kad su u pitanju ture i aktivnosti – dosada su ih mnogi gledali kao bilo koji drugi mali biznis, tražeći načine kako da ih skaliramo. Sada imamo dokaze da je riječ o segmentu koji treba promatrati na posve drugačiji način i tome prilagoditi očekivanja svih naših partnera. Jedva čekam da nas Arival opskrbi detaljnim rezultatima koji bi nam trebali pomoći da svatko od nas bolje shvati položaj svojih usluga na tržištu.

Pročitajte više i pogledajte cijeli webinar na arival.travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *