Projektno učenje za turizam

Je li projektno učenje karika koja nedostaje za sve one koji se žele posvetiti baštinskom turizmu? Odgovore na ovo pitanje nudi online konferencija projekta Pro-Youth koja se održava u petak 26.3.

Erasmus+ projekt PRO-YOUTH – međunarodni programi učenja kroz rad iz područja kulturnog turizma u završnoj je fazi. Partnerske organizacije iz Bugarske, Hrvatske, Italije i Rumunjske, vođene organizacijom European Foundation for Education sa sjedištem u Njemačkoj, krajem ožujka predstavljaju projektne rezultate.

Od 2018. godine, projektni tim Pro-Youth-a razrađivao je rješenja za nezaposlenost mladih i nedostatak kvalificiranog osoblja u području kulturnog turizma. Na početku projekta provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se mikro poduzetnici u tom području teško odlučuju na zapošljavanje mladih osoba zbog njihovog nedostatka iskustva i potrebnih vještina. Potencijalni poslodavci nemaju resurse koji bi bili potrebni da se popune one praznine koje su ostale nakon formalnog obrazovanja.

U sklopu Pro-Youtha, razvijen je radni priručnik. Hrvatski tim pod vodstvom Dunje Vuković i partnerske zaklade Znanje na djelu je bio zadužen za dijelove priručnika “Od ideje do realizacije” (Iva Silla) i “Radionica kreativnog pisanja” (Luka Jakopčić, Recider projekt) i dali smo sve od sebe da stvorimo konkretan i koristan radni materijal, prepun primjera i smjernica za samostalan rad na kulturno-turističkom proizvodu.

Također, krajem 2020. godine započeli smo pilot-trening na kojem je testiran koncept projektnog učenja uz mentorstvo u različitim institucijama uz pomoć Pro-Youth metodologije i spomenutog priručnika.

U treningu su sudjelovali mladi polaznici iz Banije, Podravine i Slavonije uz mentorstvo zaposlenika turističko-ugostiteljskih škola, turističkih zajednica, muzeja, interpretacijskog centra, udruga, poduzetnika. Pozitivni rezultati nadmašili su očekivanja projektnog tima. Svi su sudionici stekli nove vještine u skladu s potrebama njihovih projekata i naučili su što je potrebno da upravljaju projektom od samog začetka. Unatoč preprekama zbog nemogućnosti održavanja događanja uživo i unatoč velikom petrinjskom potresu, entuzijazam sudionika nije jenjavao. Trening je rezultirao kreativnim projektima inspiriranim lokalnom baštinom, realiziranim u kratkom roku.

Osnaživanjem mladih i pomažući im da steknu potrebne vještine za rad u baštinskom turizmu, Pro-Youth metodologija može biti kotačić u složenom mehanizmu baštinskog turizma koji će mu pomoći da ostvari svoj puni potencijal. Stoga se projektni tim nije fokusirao samo na projektno upravljanje, već je uključio i poglavlja o pažljivom upravljanju i prezentaciji baštine.

Iako su mentorstvo i trening pokazali odlične rezultate, Pro-Youth priručnik je zamišljen kao sredstvo za samostalan rad. Čak i osobe koje nemaju nikakvog iskustva u kulturnom turizmu kroz priručnik mogu lako razumjeti to područje i koristiti ga za upravljanje vlastitim idejama i projektima. Lako ga je čitati i pratiti, a obilježavaju ga intuitivni radni listovi koji pomažu kreativnom procesu.

Kroz Pro-Youth, osmislili smo akronim ACE up the sleeve (AS u rukavu) baštinskog turizma. Riječ je o tri važna elementa kvalitetnog proizvoda: Autentičnost – Stvaralaštvo – Sudjelovanje. Hrvatski Pro-Youth je pripremio i preporuke za javne politike iz kulturnog turizma i ta tri elementa uključili smo kao ključne za svaku edukativnu aktivnost ili projekt povezan s baštinom.

Sve ove rezultate i iskustva sudionika projektni tim će predstaviti na online konferenciji pod nazivom “Kulturni turizam, projektno učenje i mladi” koja se održava u petak 26.3. Konferencija se neće zadržati samo na Pro-Youthu, već će istražiti i druge postojeće primjere dobre prakse u Hrvatskoj. Na okruglom stolu s početkom u 12:00 sati, gošće će predstaviti koju vrijednost u takvom pristupu vidi destinacijski menadžment i resorno ministarstvo, te kakva su iskustva u provođenju srodnih projekata.

Ova konferencija je posvećena edukaciji, kulturnom turizmu, a samim time i održivom razvoju turizma. Namijenjena je osobama koji se bave obrazovanjem mladih, i to ne samo u turističkim i ugostiteljskim djelatnostima, edukatorima s interesom za kulturni turizam i projektno učenje, destinacijskom menadžmentu, mladima, ali i svima ostalima koji promišljaju o karijeri u turizmu.

Na samom kraju programa, u takozvanom “domjenku”, svi sudionici konferencije imat će priliku kratko predstaviti svoju ideju ili projekt u ovom području što je potrebno naznačiti u prijavnici.

Radni materijali razvijeni u sklopu projekta dostupni su za preuzimanje na stranicama zaklade Znanje na djelu i besplatni za korištenje.

Naslovna fotografija: Pro-Youth/Zaklada Znanje na djelu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *