Isplati li se biti turistički vodič?

Ovo pitanje tako često iskrsne… kad to pitaju, zapravo misle “Može li se normalno živjeti od toga?” Ovo će biti loš početak serije članaka jer nema pravog odgovora. Zaista nema.

Ako već u prvoj sezoni uspijete dobro živjeti od toga, molim vas da nam odate tajnu uspjeha!

Koliko samo poznajete profesora koji u slobodno vrijeme honorarno rade kao turistički vodiči? Ili penzionera koji tako podebljaju kućni budžet? Kad bolje razmislimo, malo tko da uopće shvaća zanimanje turističkog vodiča pravim zanimanjem. Možda imaju i pravo. Jer, u odnosu na ukupan broj turističkih vodiča, malo je onih koji zaista zarađuju svoj kruh isključivo od toga. I zato, nemojte se začuditi kad vas, za vrijeme vođenja, netko upita: “a što inače radite, osim ovoga?”. I nemojte računati da ćete položiti tečaj za vodiča i odmah imati natprosječne prihode. Ali, budete li uporni, ubrzo biste mogli dobiti prve gaže i nešto zaraditi sa strane. Ako već u prvoj sezoni uspijete dobro živjeti od toga, molim vas da nam odate tajnu uspjeha!

Pa kako onda doći do toga da se zaista može živjeti od vođenja?

Uska specijalizacija može biti komparativna prednost. Međutim, niti doći do širokog tržišta nije lako, a kamoli nišnog.

Neki kažu da moraš nuditi nešto posebno. Možda je baš baš moj slučaj naizgled inspirativan i može navesti ljude da pomisle kako se samo treba sjetiti nečega i sve ostalo se samo posloži. Iskreno, većina vodiča koji rade nešto posebno, to rade za svoju dušu, ili ih povremeno angažiraju za to nešto posebno, dok većinu vremena vode “standardne” ture.

Istina je da, ako imaš neku usku specijalizaciju, to može biti komparativna prednost. Ali tek kad se za to sazna, i to u krugovima koji će imati baš takve klijente koji su baš za to zainteresirani. Međutim, niti doći do širokog tržišta nije lako, a kamoli nišnog.

Ono što je svakako istina, to je da se deficitarni jezici prodaju. Među deficitarnim jezicima je i, nećete vjerovati, njemački. Ako znate njemački, slobodno se obrazujte za turističkog vodiča i ne bi trebalo biti preteško doći do posla. Tu su i mnogi drugi jezici, ali svi znamo koji nije… engleski. Gotovo da nema vodiča koji nema licencu za engleski i neće biti lako pronaći posao samo s engleskim bez nečeg drugog po čemu se izdvajate. Stavite se samo u poziciju nekoga tko bi vas trebao unajmiti. Već ima kontakte desetaka vodiča u koje ima povjerenja i zna da će mu odraditi posao kako treba. Koji bi razlog trebali imati da isprobavaju s nekim novim?

Neka vas to ipak ne obeshrabri. Ako ste probitačni, ustrajni, imate pozitivnog iskustva s prodajom, možda čak i izgradnjom osobnog brenda, vjerujem da ćete naći put do tržišta kao i u svakom drugom slobodnjačkom zanimanju. Bori se, budi lancer, a ne samo free!

hashtag: #BudiLancer

Već i ptičice na grani znaju da na mnogim učilištima, koja su ovlaštena da provode tečajeve za turističke vodiče, ti tečajevi jednostavno nisu dovoljni da te osposobe za rad na terenu. Puno je tu pozadinskih problema i sve se to da obrazložiti na razne načine, ali ono što se novopečenog vodiča sada tiče, jest da će im trebati još edukacije. Ne govorim ovdje samo o materiji, to se podrazumijeva. Govorim o osnovnim vještinama koje uopće nisu osviještene kao potrebne i svi ih mi učimo na teži način, kroz iskustvo, nakon puno crvenih obraščića. U nekom od budućih tekstova sabrat ću savjete o dodatnoj edukaciji za vodiče.

I na kraju, da bi vam se isplatilo raditi kao turistički vodič, morate biti konkurentni. Ako vas turistička agencija unajmi i s vama potpiše ugovor o djelu, koštat ćete je dvostruko ili trostruko više nego netko tko može izdati svoj račun. I zato, ako se ozbiljnije i češće namjeravate time baviti, jednostavno morate izdavati račune. O tome u nastavku…


Foto: Adventski kalendar

5 thoughts on “Isplati li se biti turistički vodič?

 1. Postovani,
  imate li informaciju o tome je li moguce (i kako) nakon zavrsenog tecaja za turistickog vodica, voditi ture po stranim zemljama? Naime, ja sam svake godine na Kubi, znam sve vise o toj zemlji i htjela bih poceti raditi kao suradnik turistickim agencijama (hrvatskim i inozemnim) kao turisticki vodic na Kubi.
  Unaprijed hvala i lijepi pozdrav,
  Irena Jurjevic

  1. Svaka zemlja ima svoje propise što se tiče vođenja u destinaciji. Ali, uvijek se možete okušati kao voditeljica dalekih putovanja.

 2. znam hrpu jezika ne znaci nista u mom slucaju odavno se ne bavim time hvala nebesima.samo papilova najblje je ustedjed lovu i biti kockar.

 3. Marija, samo kurs ti je potreban da bi bila vodic. Sta vise, oni koji zavrse turizmologiju ne ispunjavaju uslove za turistickog vodica, vec i oni moraju da prolaze taj kurs i polazu ispite (samo sto ce im se priznati neki ispiti sa faksa). Ako bas zelis da budes vodic moj savet ti je da upises neki jezik i ucis vestine prezentovanja i komunikacije. Ali imaj na umu da i vodica ima puno, i tek ce ih biti, a mali broj ljudi od tog posla zivi lepo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *