Izazov bakarskog vodonoše

Za tjedan dana ponovo se družimo u Bakru! Program otvorenja Margaretinog leta 26.6. u znaku je priče o bakarskom vodonoši. Moj zadatak je otkriti posjetiteljima snagu te priče – kroz igru! Igrificirana tura Izazov bakarskog vodonoše predstavlja ono što je očima nevidljivo uz pomoć zagonetki, zapažalica i neočekivanih otkrića.

Otkrijte stari grad kroz igru, istraživanje i priču o nevjerojatnom Ivanu Čopu. Dođite neopterećeni i raspoloženi za izazov, suradnju, veselo mozganje i razgledavanje, a kućama pođite s ponekom novom vrijednom spoznajom i mnoštvom zanimljivosti. Detaljan raspored otvaranja Margaretinog leta potražite ovdje, a svoja mjesta za besplatnu igrificiranu turu rezervirajte na info@tz-bakar.hr.


Ovo nije prvi put da će se u Bakru odviti igrificirana tura. Prošle godine, također tijekom Margaretinog leta, kroz igru smo otkrivali – igru prirode, krški fenomen Ponikve, jezero koje nestaje i nastaje. Tom prilikom smo se složili da bi igru prirode valjalo obilježiti zaigranim istraživanjem pod nazivom Otkrij Hirčevu tajnu razinu.

Otkrij Hirčevu tajnu razinu
Rekviziti za igrificirano istraživanje Ponikvi

I Ivana Čopa mogli ste već “upoznati” na prošlogodišnjem Margaretinom letu. Još prošlog lipnja, mnogi su se Bakrani i njihovi posjetitelji prisjetili priče o slijepom vodonoši, koji je rođen u Bakru daleke 1869. godine. Bila je to jedna od zanimljivosti uključenih u interpretacijsku šetnju „Bakar na vrhu” koju su osmislili i vodili vodiči interpretatori. Vodonoša je živio život punim plućima i opskrbljivao građane vodom. Njegova nadahnjujuća životna priča ispunjena cvrkutom ptica, šumom vode i žamorom prolaznika ipak ima tužan kraj koji svakog od nas tjera na propitkivanje. Nakon smrti vodonoše, otkriveno je da su mu mnogi građani, kojima je nosio vodu, ipak ostali dužni.

Interpretacijska šetnja “Bakar na vrhu”, lipanj 2020., Foto: TZ Grada Bakra

Turistička zajednica Grada Bakra na čelu sa Sonjom Jelušić Marić, vidjela je u priči o slijepom vodonoši vrijednost koja zaslužuje ozbiljniji pristup. Okupila je brojne suradnike na projektu koji će oživjeti priču o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu kroz kreativne i edukativne aktivnosti. Kroz proteklih nekoliko mjeseci, održavale su se radionice koje vode stvaranju slikovnice o životu Ivana Čopa, njegovom Bakru s kraja 19. stoljeća, ali i širenju svijesti o potrebama i mogućnostima slijepih.

Projekt je naišao na podršku zajednice, javnih tijela i privatnog sektora. Nekoliko razreda osnovnih škola s bakarskog područja uključilo se u izradu slikovnice. Četvrti razredi Osnovne škole Bakar i Područne škole na Krasici, sedmaši i osmaši iz Osnovne škole Hreljin proučavali su svijet bez slika i smišljali kako pomoći drugima da bolje razumiju takav svijet. Mnogi učenici su uključeni u program edukacija. Djeca su, primjerice, s velikom pažnjom slušala i brojnim pitanjima zasipala predsjednika Udruge slijepih Primorsko-goranske županije Emila Mandarića prilikom njegovih predavanja o životu slijepih.

Gostovanje Emila Mandarića, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, u OŠ Hreljin otvorilo je svim sudionicima oči o ograničenjima koja sami sebi stvaramo

Turistička zajednica meni je povjerila izazov vođenja radionica interpretacijskog stvaralaštva za uključene učenike. Nadali smo se da će se radionice održati uživo, ali ova školska godina nam je zadala prevelika ograničenja te smo se morali okrenuti online predavanjima. Kako bi rad na daljinu bio što učinkovitiji, pripremila sam priručnik “Očima nevidljivo” koji bi strukturirao i vodio stvaralački put učenika.

Uz pomoć tog priručnika i uz mentorstvo svojih nastavnica koje su objeručke prihvatile ideju i potaknule učenike na sudjelovanje, djeca su dobro promislila priču o bakarskom slijepom vodonoši Ivanu Čopu te stvorila tekstove i ilustracije. Zajednički cilj svima nam je bio izraditi slikovnicu i zvučni zapis, ispripovijedati čitatelju ili slušatelju priču o Ivanu Čopu, povesti čitatelje u šetnju Bakrom prateći priču o vodonoši, pomoći im da razumiju slijepog vodonošu i sve druge osobe koje slabo vide ili su potpuno slijepe i otkriti drugima svijet koji je očima nevidljiv. Jesu li učenici u tome uspjeli, saznat ćete ubrzo. U ovom trenutku, pripremili smo sve materijale, slikovnica je u završnoj fazi oblikovanja, a ja mogu poručiti da s nestrpljenjem čekam konačni rezultat i reakcije čitatelja i slušatelja na dječje mudrosti i toplinu.

Zašto smo proces stvaranja radova nazvali interpretacijskim stvaralaštvom, otkriva se na zadnjim stranicama priručnika. Nakon što smo prošli sve zadatke, stavili se u vodonošine cipele, osluškivali, njuškali i dodirivali Bakar, vraćali u prošlost i povezivali je sa sadašnjim trenutkom, učili i podučavali buduće konzumente našeg konačnog djela, pred sam kraj priručnika dočekala nas je anketa. Usporedivši naš rad s izjavama iz ankete, pročitavši objašnjenja koja povezuju te izjave s interpretacijom baštine, složili smo se da smo zaista pravi interpretatori.  


Margaretino leto, kao vodeća bakarska manifestacija, prava je prilika za predstavljanje projekta slikovnice o slijepom bakarskom vodonoši. Osim predstavljanja slikovnice, učeničkih radova i začudnih papirnatih skulptura koje izrađuje gospodin Mandarić iz Udruge slijepih, očekujte i pripovjedački nastup talentirane Sabine Gvozdić. Bit će tu i prilika da se zaista stavite u kožu vodonoše i prepustite se vodstvu gospodina Mandarića – s povezom preko očiju.

Tijekom gostovanja u školama, Emil Mandarić je predstavio skulpturu slijepog vodonoše u nastajanju.

A tu je i igrificirana tura Izazov bakarskog vodonoše. Je li uopće prikladno tako ozbiljnu temu s edukativnim ciljem prikazati kroz igru? E, tu se javlja još jedan profesionalni izazov za mene samu. Kao jedna od kreatorica zaigranih iskustava u Hrvatskoj, sa svojim sam kolegama iz te relativno nove branše na misiji da pokažemo vrijednost igara. Da, one trebaju biti zanimljive. Ali, one imaju edukativan element, snažno uključuju sudionike, privlače pažnju i potiču na razmišljanje. Kreacija igrificiranog proizvoda je složen proces na kojem često rade cijeli timovi dizajnera igara. Želja nam je da i svi ostali uvide vrijednost i snagu kreativne industrije igara. Zato sam se vrlo rado uhvatila u koštac s ovom temom i nadam se da ću uspjeti pokazati moć aktivnosti koja je samo naizgled bezbrižna.

Možda je sada jasno i da je naziv igrificirane ture Izazov bakarskog vodonoše višeznačan. Bit će to izazov za sudionike jer neće biti lako odgonetnuti rješenja koja će nas voditi kroz Bakar i prema zaključku ture. Odnosi se to i na izazov koji je pred Ivana Čopa postavio život, a o tome ćete saznati kroz pripovijedni okvir. I konačno, priča Ivana Čopa je stavila velik izazov pred interpretaciju i igrifikaciju koje će morati udružiti snage da pokažu dublje značenje ove povijesne ličnosti.  


Doista, stiglo je vrijeme za novi „turizam sa značenjem”. O takvom se turizmu govori diljem svijeta. Turistička zajednica grada Bakra je prepoznala u povijesnoj osobi Ivana Čopa veliku priliku za stvaranje edukativnog sadržaja za posjetitelje koji će utjecati na snažnije uključivanje društva u poboljšanje kvalitete života svakog pojedinca. Također, prepoznala je priliku da Bakar svom vodonoši vrati onaj stoljetni dug ovjekovječivši sjećanje na njegov neobičan život i nepobjediv duh.

Stoga dođite na otvaranje Margaretinog leta, podržite ta nastojanja i uvjerite se i sami da turizam i ono bitno mogu dijeliti adresu.

Ilustracija: TZ Grada Bakra
Prilagodila Ivona Miloš koristeći likovne radove učenika s bakarskog područja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *