Online prodaja tura

Mnogi od nas pokušavaju odgonetnuti kako uspješno prodavati ture. Na kojoj se stranici oglasiti. Prvo ne znamo odakle krenuti, a onda ne znamo gdje se zaustaviti. Toliko je platformi za prodaju tura ili usluga turističkih vodiča, koje odabrati? Većina vodiča potroši sate i sate pišući opise i detalje pojedinih tura na raznim stranicama. I onda čekaš. I čekaš. I tako mjesecima, a da nitko ne rezervira. Ti trošiš toliko vremena i vremena brinući se da rasporedi uvijek štimaju na svim tim nebrojenim platformama. Svaki put kad ti netko bukira termin, a sada se ulogiraj na svaku od tih stranica i zablokiraj taj datum. Jedino što od njih stiže su povremeni newsletteri, a nikakva rezervacija. Polako rasteš, puniš raspored iz drugih izvora, ali s rezervacijskih stranica ništa. Onda napokon dođe prvi buking, a uplata skoro dva mjeseca kasnije… I za to oni uzimaju dvadeset posto?, ljutiš se.

Na žalost, ovaj članak neće nikome uštedjeti puno vremena i opet ćete morati sami isprobati što u vašem slučaju pali. Ipak, evo mojih iskustava, zapažanja i ideja.

Prije nego što krenem s nekim općenitim savjetima, evo jednog nekonvencionalnog: priključite se nekoj novoj platformi. Iskušajte svoje šesto čulo jer teško je predvidjeti koja će se probiti. Biti među prvim ponuđačima buduće uspješnice znači prve rezervacije i prve ocjene, a dobre ocjene znače još rezervacija!

Prije nego što krenem s nekim općenitim savjetima, evo jednog nekonvencionalnog: priključite se nekoj novoj platformi. Iskušajte svoje šesto čulo jer nikad ne znate koja će se probiti. Biti među prvim ponuđačima buduće uspješnice znači prve rezervacije i prve ocjene, a dobre ocjene znače još rezervacija! Primjerice, hrvatski portal  Town Sight se čini kao odlična ideja. Ako ste aktivni na društvenim mrežama, sigurna sam da ćete se međusobno odlično marketinški podržati.  Eastperience izgleda super, okupili su baš čudnovatu ponudu, odmah poželite otići na njihove ture (pogledajte Beograd – streetart, balet i sarme). Čini se da je Musement u zamahu, ali im je provizija povisoka. Kad sam tek krenula, imala sam sreću povezati se s tada friškim estonskim startupom Like a Local i sada redovito primam rezervacije putem njihove stranice. Oni su mi bili inspirativan primjer, čak uzor u mnogim aspektima poslovanja.

Što se mora, neka ne bude teško. Ako ćete išta raditi, završit ćete s ocjenom na TripAdvisoru prije ili kasnije, pa je bolje da odmah preuzmete koliku-toliku kontrolu nad time. Zato prijavite svoju turu ili tvrtku na TripAdvisor. Kad sve potrebno upišete, napravite screenshot jer je to jedini način da sačuvate zapisano, a možda će vam zatrebati.  Kad ste sve popunili, a onda se zavalite i čekajte… i čekajte.. i za koji mjesec će to lijepo sve biti i objavljeno. Slobodno im pošaljite onaj screenshot u međuvremenu ako zbilja dugo nema novosti jer znaju biti jaaako spori.

Primjerice, koliko možete nabrojati zagrebačkih tura? Sigurno ne 100, a u ovom ih je trenu na TripAdvisoru upravo toliko. TripAdvisor jednostavno zna.

Zašto TripAdvisor? Ako nisi na TripAdvisoru, ne postojiš, suvremena je uzrečica. Primjerice, koliko možete nabrojati zagrebačkih tura? Sigurno ne 100, a u ovom ih je trenu na TripAdvisoru upravo toliko. TripAdvisor jednostavno zna. Zar da očekujemo od nekog putnika namjernika da traži još negdje kraj tolikog izbora i korisnih komentara putnika? Kad su već gosti tamo, koristite i TripAdvisorove alate. Ima jedna slatka stvarčica koja se zove Review Express. Koristite i druge alate. Navlačite svoje goste za rukav neka ostave review. Voljeli ga ili ne, mnogi gosti će vas naći upravo preko TripAdvisora. A zašto ga ne biste voljeli? Zato što je korporacija. Zato što nam je uvjet za poslovanje, a tko voli uvjete? Zato što se rugamo Kinezima što će ubrzo ocjenjivati vlastite građane, a mi živimo tu stvarnost već danas – svi mi na TripAdvisoru već sada dobivamo ocjene i moramo se svakom gostu svidjeti, sve učiniti što je savršenije moguće, robovi smo tim zvjezdicama.

E sad… kad ste na TripAdvisoru, morali biste biti i na Viatoru. Viator je TripAdvisorova kompanija što po mnogima malo dovodi u pitanje poštenje TripAdvisorovog algoritma koji određuje poredak pojedinih tura. Ne znam je li to istina, ali bez puno razmišljanja, prijavite se na Viator. To je jedna od vodećih platformi za prodaju tura i aktivnosti. Možete se kao tvrtka prijaviti na Viator ili se kao samostalni vodič opredijeliti na Viator Guides. Viator ima opciju da odredite ture koje je moguće bukirati bez provjere raspoloživosti i takve ture su im, čini se, draže jer je proces rezervacije kraći. I opet se nemojte zabrinuti ako proces prijave tvrtke i pojedinih tura potraje prije negoli sve bude objavljeno online. Oni sve čitaju, provjeravaju, a kad i odobre, promijene neke opise. Provjerite odgovara li opis i nakon objave vašoj turi da ne bude kasnije razočaranja kod gostiju. A ni tada ne očekujte da će pljuštati rezervacije. No, treba pokušati i provjeriti što od vaših tura pali. Savjetovala bih, ako dulje vrijeme nitko ne bukira neku turu na Viatoru, pokušajte je sami promovirati preko drugih kanala. Kad dobijete prvu ocjenu, a ocijeniti vas na Viatoru mogu samo gosti, odmah će tura postati atraktivnija i budućim gostima.

To pravilo vrijedi za većinu prodajnih platformi. Dok nema ocjena, nema ni gostiju. Pokoja petica i lijepa riječ, i stići će i pokoja rezervacija.

To pravilo vrijedi za većinu prodajnih platformi. Dok nema ocjena, nema ni gostiju. Pokoja petica i lijepa riječ, i stići će i pokoja rezervacija.

Mnogi se opredjeljuju za platforme poput GetYourGuide ili ToursByLocals. Koliko mi je poznato, ToursByLocals ima ograničen broj vodiča po pojedinoj destinaciji pa se nemojte čuditi ako vas ne prihvate odmah. Osobno sam tamo bila prijavljena prije nekoliko godina. Nakon dvije godine sam primijetila da su mi krenule rezervacije preko te platforme (čitaj: šest rezervacija u dvije godine), i tada sam odlučila da jednostavno nisam posve kompatibilna s profilom gostiju koji mi preko njih dolazi. To što meni nije odgovaralo kod većine njih, mnogima bi se sigurno jako svidjelo, pa nema razloga da ne isprobate sami.

Iz mog iskustva, najbolje je kad rezervacija dolazi direktno preko vaše stranice. I dok se čini da je složiti web stranicu puno posla, još je više posla voditi računa o svojem profilu na tisućama portala za prodaju tura.

Osim već spomenutih stranica, postoji još mnogo njih koje prodaju ture i iskustva. I neki veliki igrači, kao što su Booking.com, Airbnb, Uber, uključuju se u igru. Kada primijetim neku stranicu koja objavljuje ture, ne hrlim odmah objaviti svoje ture. U početku sam to radila, ali jednostavno mi je oduzimalo previše vremena. Zato sam počela reducirati na one koje mi zaista služe svrsi. Provjerim koliko mi se sviđa stranica i ponuda, pokušam dokučiti koliko je utjecajna i koliko mi je kliknula ekipa koja stoji iza nje. To osobito vrijedi za mlade nade. Vrlo često će mojoj odluci da ipak objavim ture na nekoj stranici presuditi što dozvoljavaju link na moju stranicu. Za mene, najvredniji doprinos tih platformi su backlinkovi i jačanje vidljivosti moje stranice. Zasad si, što se mene tiče, samo Viator može priuštiti da taji ponuđača usluga, a čak i oni su povezani s TripAdvisorom pa se može, uz malo muke, doći do web stranice ponuđača.

Ponuđači bi trebali imati ujednačene cijene na svojoj stranici i raznim platformama – to je jedini način da se gosti ne osjećaju prevareno

Znam da ovo na prvu zvuči sumanuto i da možda mislite – kakvu bi oni imali korist ako će linkati direktno na tvoju stranicu? Jake platforme nemaju problema s time jer znaju da posjetitelji vjeruju baš njima i navikli su plaćati preko njih, a pružaju im i određene pogodnosti. Ponuđači bi trebali imati ujednačene cijene na svojoj stranici i raznim platformama – to je jedini način da se gosti ne osjećaju prevareno ako negdje plate više, a onda naiđu na vašu nižu cijenu. To je pravilo na mnogim platformama definirano njihovim općim uvjetima, ali i kao nepisano pravilo je dobro za imidž. Provizije su velike (oko 20%), pogotovo ako nemate nešto rezervacija pa se nekad osjećate da vi njima dajete sadržaj, a vi baš ništa ne dobivate. Kad smo kod toga, s nekim platformama je moguće dogovoriti nešto manju proviziju, probajte. 

Jedno je sigurno. Potrošit ćete puno vremena dok ne otkrijete što će baš vama najbolje funkcionirati. Neke stranice bolje prodaju izlete, a neke gradske aktivnosti. Kod nekih su traženi razni jezici, kod nekih samo engleski. Neke već imaju na desetke ponuda na dobrom glasu pa je teško istaknuti se, a neke su tek u povojima pa im je teško predvidjeti utjecaj i smjer razvoja.

A kako da posjetitelj kupi turu direktno na vašoj stranici?

Čini mi se da su mnogi u zabludi da će im ta rješenja nekako pomoći i u marketingu. Ništa od toga. Sada sve ovisi o prometu na vašoj web stranici. Ako vam nitko ne dolazi na stranicu, teško ćete nadoknaditi mjesečnu pretplatu

Postoji nekoliko prodajnih rješenja koja nude integraciju na stranicu. Bookeo je čest odabir pružatelja usluga, vrlo često kao korisnik naletim na ture koje ga koriste. Možete ga isprobati besplatno, a potom za 40-ak dolara mjesečno integrirati u vašu stranicu. Nude i drastično smanjenje mjesečne naknade izvan sezone ako imate sezonalni posao. TrekkSoft je odlično rješenje koje se itekako utaborilo posljednjih godina. Za početnike je preskup, ali razmislite o njemu kad posao zaista krene. Ono što je posebno jaka strana TrekkSofta jest vlastiti payment gateway. Drugim riječima, ne morate brinuti o zasebnim PayPal i BrainTree računima, jer je TrekkSoft sve što vam treba.

Sva ova rezervacijska rješenja možete besplatno isprobati, i obavezno to i učinite prije konačne odluke. Čini mi se da su mnogi u zabludi da će im ta rješenja nekako pomoći i u marketingu. Ništa od toga. Sada sve ovisi o prometu na vašoj web stranici. Ako vam nitko ne dolazi na stranicu, teško ćete nadoknaditi mjesečnu pretplatu u slučaju Bookea, ili jednokratnu naknadu u slučaju TrekkSofta.

Šećer na kraju, tu je i Orioly, jedini rezervacijski softver iza kojeg stoji hrvatski tim, koji razumije i prati naše zakone. Iako rade s pružateljima usluga iz cijelog svijeta, trude se da doma bude najljepše pazeći da softver bude posve usklađen s našim zakonima. I najbolje od svega, do 50 rezervacija mjesečno možete ostvariti bez naknade.

Osim što jednostavno moramo zasjesti i provesti bar nekoliko dana pred računalom da sve bude spremno za sezonu, ima li doista isprike da se ne okušamo u online prodaji tura? Sretno!


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *