Popričajmo s chatbotom

Dobar dan, kako vam možemo pomoći?

Oprostite, prva rečenica je zalutala ovdje greškom – to je početak nekog drugog razgovora. Bit će bolje da, za potrebe ovog članka, barem nakratko isključim umjetnu inteligenciju i uključim vlastitu :)

Sigurno vam je automatski generirana poruka s početka barem pokoji put iskočila u desnom kutu ekrana. Jeste li se kada upustili u razgovor i prepoznali živu osobu, ili je dio razgovora s vama obavila umjetna inteligencija (AI)? Samo podsjećam da je AI već tu, nije to nikakva novost niti daleka budućnost.

Proteklih mjesec dana svi pričaju o ChatGPT-u, ili čak s ChatGPT-om, tvrtke OpenAI. I ja sam par sati provela u zanimljivom razgovoru s tim Brbljavkom. I da, složila bih se s kritičarima – daaaleko je od savršenog, iako savršeno ispromoviran. Nije zamjena za ljude jer piše generički, bez puno osobnosti, a na hrvatskom čak uleti i gramatička greška! Za razliku od brojnih hrvatskih portala. Najgora u tome je spoznaja da čak ni umjetna inteligencija ne može ispravno deklinirati hrvatski :)

Ispalio je čak par pogrešnih informacija o dosta specifičnim temama, pa sam ga upozorila na to i jako se pristojno ispričao. Zasada mu se obraćam u muškom rodu, dok ne naprave savršeniju verziju od njegova rebra. Još više se slažem s onima koji kažu – nemojte ga potcjenjivati, i nemojte ga odbacivati, niti na trenutak. Ja ću se s mojim Brbljavkom Adamkom pokušati sprijateljiti i pitati ga povremeno kako je, da ne bi on izrastao u velikog dečka, ili se čak transformirao u Brbljavu Evu, a da ja to ne primijetim. Da ne bi bilo aj, aj, AI! (Samo da znate, ove dosjetke ne biste morali podnositi da je tekst napisao Brbljavko).

Ako ništa drugo, može ubrzati naše procese. Upravo radim na jednom članku o aktivnostima u Zagrebu, i evo što mi je Brbljavko odgovorio na moje pitanje zna li kojih bih deset stvari mogla raditi u Zagrebu:

Here are 10 things you could do in Zagreb, the capital of Croatia:

 1. Visit the Upper Town, the historical center of Zagreb, which is home to the city’s Cathedral, St. Mark’s Church, and other landmarks.
 2. Explore the Lower Town, which is known for its vibrant nightlife, shopping, and dining.
 3. Visit the Zagreb City Museum, which showcases the history of the city and its culture.
 4. Go to the Mirogoj Cemetery, a beautiful cemetery and park that is home to the graves of many famous Croatian artists, writers, and politicians.
 5. Visit the Museum of Broken Relationships, which is a unique museum featuring donated items that were left behind after failed relationships.
 6. Go hiking or biking in the Medvednica Nature Park, which is located just outside the city and offers beautiful views of the surrounding countryside.
 7. Visit the Croatian National Theatre, which is a beautiful building and home to the country’s national opera, ballet, and drama companies.
 8. Go to the Zagreb Zoo, which is home to over 260 animal species and is a popular destination for families.
 9. Visit the Strossmayer Promenade, a beautiful park and walkway along the Sava River that offers great views of the city.
 10. Go to the Zagreb Christmas Market, which is held in December and is a popular destination for holiday shopping and festive activities.

Što mislite? Rekla bih da mu ideje uopće nisu loše. Ako mislite da su nemaštovite, pitajte Google pa usporedite top rezultate. Rekla bih i da ima pokoja greškica, ali može poslužiti kao dobar brzinski generator ideja i dobra podloga za tekst. Ako ništa drugo, može poslužiti kao generator ideja što ne uvrstiti, ako želimo da naš članak bude ljudskiji i jedinstven. Onima kojima treba brz sadržaj, puno sadržaja, može itekako poslužiti, i može biti bolje, nažalost, od potplaćenih radnika kojima je zadatak štancati tekstove bez osobnosti. Ali, pričekajte! Nemojte doslovce prepisivati od Brbljavka, barem ne u prvo vrijeme, jer je Google upozorio da će detektirati i kažnjavati takav sadržaj. Barem dok ne razvije bolju verziju u svom vlasništvu, op.a.

U poslovanju, automatizam je zakon. Tako je i u turizmu – bez obzira koliko individualizirana bila ponuda, tko ne koristi određenu vrstu automatizacije, troši uzalud svoje vrijeme, ali i vrijeme svojih gostiju. Pogotovo u komunikaciji koja prethodi usluzi ili joj slijedi. Dapače, gosti čak očekuju određenu dozu automatizma. Individualizirani odgovori koje treba pričekati, u današnje vrijeme mogu se doimati čak i neprofesionalno. Pođimo od sebe – jeste li se ikad, ili barem u zadnje vrijeme, uvrijedili kad ste dobili automatski mail od neke turističke tvrtke da ocijenite njihovo iskustvo? Od vas očekuju da investirate svoje vrijeme u ocjenu, a oni vam molbu šalju automatski, i još ih poslušamo! Najbolje je što u tome imaju bolje rezultate od onih tvrtki koje za follow-up odvajaju vrijeme i svakome pišu individualizirani mail zahvale, jer ovi prvi su naprosto brži i efikasniji. A što bi bilo kad bi se taj automatizirani odgovor ipak mogao dovoljno individualizirati? Samosvjesni Brbljavko u tome bi mogao pomoći.

Uostalom, upitala sam njega samoga kako bi tvrtka za ture mogla koristiti ChatGPT. Rado mi je odgovorio:

Postoji mnogo načina na koje bi tvrtka za ture mogla koristiti ChatGPT. Evo nekoliko primjera:

 1. Generiranje opisa tura: ChatGPT bi se mogao koristiti za generiranje opisa tura koji bi se koristili na web stranici tvrtke ili u marketinškim materijalima.
 2. Generiranje odgovora na upite klijenata: ChatGPT bi se mogao koristiti za automatizaciju odgovora na često postavljana pitanja klijenata, što bi olakšalo rad zaposlenicima tvrtke i omogućilo brže odgovaranje na pitanja klijenata.
 3. Generiranje savjeta za putovanja: ChatGPT bi se mogao koristiti za generiranje savjeta za putovanja za klijente tvrtke, uključujući preporuke za hotele, restorane i atrakcije.
 4. Generiranje marketinških poruka: ChatGPT bi se mogao koristiti za generiranje marketinških poruka koje se odnose na različite ture i destinacije, što bi pomoglo tvrtki da privuče nove klijente.
 5. Generiranje sadržaja za društvene mreže: ChatGPT bi se također mogao koristiti za generisanje sadržaja za društvene mreže, uključujući postove na Facebooku, Instagramu i drugim društvenim mrežama.

Možete li zamisliti da sam upotrijebila sve ove odgovore i bez da sam odala da sam ga pitala za savjet? Čak i bez stilizacije, bio bi to čisto zadovoljavajuć tekst s korisnim idejicama. Ako ništa drugo, bio bi to tekst u kojem možete uživati bez mojih malih upadica, opaski ili odgonetavanja mojih latentnih metafora.

Kažem vam, i ovaj članak bi bio mnogo kraći da ga je napisala umjetna inteligencija. Vjerovali ili ne, pravi razlog zašto sve ovo pišem je samo da preporučim jedno drugo štivo – mnogo korisnije od mojih osobnih tlapnji, a to je članak u nezaobilaznom Skiftu pod nazivom Generative AI Holds First-Mover Advantage for Travel Agents and Tour Operators. Ako imate averziju protiv umjetne inteligencije, odmah ću spomenuti da nije automatski generiran. Napisala ga je Selene Brophy čiji članci meni osobno uvijek nude osvježenje, novu perspektivu ili zanimljive informacije. Podržimo autoricu starog kova (dakle, od krvi i mesa) koja daje svoje viđenje i potiče nas na promišljanje, pa kliknimo na taj članak, pročitajmo i promislimo zajedno s njom o potencijalima i zamkama generiranog AI-ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *