Umjetna inteligencija u Književnom klubu tajnog Zagreba

I ove godine sudjelujem u programu Noći knjige s turom Književni klub tajnog Zagreba. Prošlogodišnje sudjelovanje bilo je odlična prilika za osmišljavanje tog razgleda. S obzirom da je ove godine jedna od tema Noći knjige Sanjaju li roboti električne knjige?, odlučila sam obogatiti… ili bar izmijeniti… postojeću turu uz pomoć umjetne inteligencije.

Baš me razveselila ta tema jer mi je dala razlog da zaista isprobam umjetnu inteligenciju za nešto konkretno. Tako sam izradila popratnu knjižicu za turu korištenjem nekoliko UI alata.

Rezultati su, u najmanju ruku, zastrašujući. U knjižici je virtualni asistent ture Lectorius, kako se sam nazvao i titulirao, popratio sadržaj razgleda kroz stihove i ilustracije. Neke pjesme mu uopće nisu loše. Stilovi nisu posve ujednačeni. Neke su pjesme živa sramota…. Ali, činjenica je da sam dobila elektronsku ilustriranu knjižicu izrađenu u dva sata mog početničkog rada s umjetnom inteligencijom.

Jedna od stranica knjižice Književni klub tajnog Zagreba koju je izradila umjetna inteligencija. Ova stranica je “inspirirana” Matošem i Strossmayerovim šetalištem

Što se sve dogodilo u ta dva sata? Lectorius je izgovorio toliko krivih podataka, toliko puta zagrezao u tuđa autorska prava, da sam se više puta s njim ozbiljno porječkala. Čija će biti odgovornost, dok koristimo umjetnu inteligenciju, za pogrešno prenesene podatke, ili prenošenje tuđeg rada? Što uopće znači da je sadržaj generirala umjetna inteligencija? Ne bi li nam i ona trebala podastrijeti svoje izvore? Kako da znamo što točno koristimo, koliko je sadržaj različit od nekog dalekog originala? Tko je na kraju autor tog sadržaja? Sigurno je da se nalazimo na vrlo skliskom terenu i bit će lijepo ako uspijemo zadržati ljudskost. Točnije, možda nije loše da što brže mijenjamo koncept ljudskosti, kako bismo uvijek bili korak ispred. Sad sam sklona vjerovati da se trebamo veseliti trenutku kad će sadržaj generiran umjetnom inteligencijom biti nepogrešiv, pa da naša pogrešivost napokon bude općepriznata kao dio našeg šarma. Perfekcionisti, strahujte!


Osobno mi idu na živce nepregledni tekstovi o tome kako se tko dopisivao s ChatGPT-jem (iako sam i sama u njima sudjelovala). Ali, volim čuti pokoji filozofski i etički pogled na novu sadašnjost i na ono što bi nas moglo čekati. Baš me zanima što vi mislite?

Ovo svoje mini iskustvo dijelim čisto zato da ga dokumentiram jer će za neko vrijeme biti zanimljivo pogledati unatrag i sagledati ovaj materijal koji mi je pripremio Lectorius, a itekako je indikativan oko mogućnosti i opasnosti koje nam nosi UI.


Ako vas zanima kako izgleda cijela knjižica, preuzmite je na ovom linku.

Vizual Noći knjige 2023.

Naslovna ilustracija: Lectorius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *