interpretacija baštinenajave

Tajni nivo igre prirode

Okolica bakarska sa svoje je romantike na daleko znana. Tko je god grad posjetio, taj se ljepoti kraja nije mogao načuditi, i u istinu, daleko mora čovjek putovati, da nadje kraj i samo naličan okolišu bakarskomu. Nu toliko izmjena na tako malu prostoru, toliko naslade za oko i dušu, težko da će se gdje u domovini naći.”

Ovako piše o bakarskom kraju Dragutin Hirc u svojoj knjizi Hrvatsko primorje. Tko još nije upoznao taj kraj, mogao bi pomisliti da su ove riječi pretjerane. Posljednjih tjedana, mnogi su se znatiželjnici imali prilike uvjeriti u njihovu istinost. Tradicionalna bakarska manifestacija Margaretino leto ove je godine iskoračila iz matičnog grada u druga mjesta sa svoga područja i predstavila ih kroz zanimljive šetnje.

Sljedeće su na redu Ponikve – fenomen jezera koje nestaje i nastaje. Turistička zajednica Grada Bakra mi je povjerila zadatak da osmislim igrificirano istraživanje – kao stvoreno za igru prirode. Poželjeli smo ovim putem ujedno odati počast velikom istraživaču Dragutinu Hircu koji je u spomenutoj knjizi zabilježio i opažanja o Ponikvama.

Ponikve

Ako volite šetnju veličanstvenom prirodom, ako volite izazove za moždane vijuge, ako volite naučiti nešto novo, a pogotovo ako volite sve navedeno – tada se prijavite na veselo istraživanje Odigraj Hirčevu tajnu razinu u petak 17.7. u 10:00 i 18:00 sati.

Pročitajte službenu najavu na web stranicama TZ Grada Bakra i rezervirajte svoje mjesto na info@tz-bakar.hr.

Margaretino leto nas vodi u Ponikve

Što nas točno čeka? Prava mala avantura i natjecanje. Kada god posjetite Ponikve, zateći ćete drugačiji prizor. Katkad jezero, katkad izvore vode koji prodiru iz dubina, a katkad udolinu i šumarak koji tek pažljivom promatraču odaje tragove vode visoko na kori stabala. No, ta igra prirode ima i jednu tajnu razinu, koja će se otkriti 17.7. Kad uđete u nju, propast ćete kroz vrijeme u godinu 1877., prije negoli su o Ponikvama zabilježena dosadašnja saznanja. Da bismo se vratili u naše vrijeme, morat ćemo nadoknaditi izgubljena znanja, otkriti posebnosti Ponikava i prirode okolice Bakra. Kao što su nekad bakarski nastavnici poput Hirca, Damina i Mohorovičića svoje slobodno vrijeme provodili diveći se prirodi ovog područja, tako ćemo i mi zajednički proslaviti njihov doprinos znanosti i prirodoslovlju na neočekivan način – kroz igru.

Posjetitelji će biti podijeljeni u tri tima, a potom kreće naša luckasta igra povratka u sadašnjost. Ako sve ovo i dalje zvuči zagonetno, tada prihvatite izazov i dođite na druženje!

Otkrij Hirčevu tajnu razinu
Rekviziti su spremni!

Odigraj Hirčevu tajnu razinu održava se u sklopu Margaretinog leta 2020 u organizaciji Turističke zajednice Grada Bakra i pod pokroviteljstvom INE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *