Uspon u prapovijest

Pridružite se interpretacijskoj šetnji kroz zagonetnu prošlost bakarskog kraja

Najveće bakarsko događanje Margaretino leto donosi raznolike evente već punih mjesec dana, a program se nastavlja sve do 13. 08. U samom foto-finišu manifestacije, čeka nas još nekoliko rasplesanih i glazbenih programa, ali i jedna interpretacijska šetnja. U utorak 8. kolovoza pridružite mi se na šetnji Uspon u prapovijest. Okupljanje je u 19:00 sati na platou na bakarskim prezidima, a potom ćemo laganim korakom na obližnju uzvisinu Črni vrh.

Zajedno ćemo razgledati slavne vinograde koji se strmoglavo spuštaju k moru, a onda ćemo se uputiti prema naizgled običnom brdašcu. Putem ćete saznati neočekivane zanimljivosti. Ipak, dobro razmislite jeste li spremni za ovu šetnju. Jer, kako nas kameni put bude vodio dublje u prošlost, tako će i dan prilaziti svome kraju. Što nam onda drugo preostaje, nego prisjetiti se i pokoje jezive predaje, baš kao što su prije stotinjak godina pripovijedali stanovnici obližnjeg Praputnjaka? Uf, valjda nas neće uloviti mrak?

Proteklih godina smo vas već navikli da, kad mi Turistička zajednica Grada Bakra povjeri zadatak, očekujete i pokoji izazov i igricu. Nećemo vas razočarati. Pripremila sam i nekoliko zadačića da nam pomognu u osluškivanju šapta iz davnina.

Šetnja traje oko 1:15 h i besplatna je za sve sudionike. Obujte udobne visoke cipele i odjeću prikladnu za šetnju prirodom. Staza je kratka i pitoma, ali ipak preporučujemo duge hlače. Ne zaboravite ponijeti malo mašte da vas prenese u vremena zloglasnih pirata, vještih graditelja, brižnih vinogradara i nezaustavljivih istraživača.

Nije li ovo odlično mjesto za tisućinjak godina staru osmatračnicu?

Ako ne uspijete doći ovog četvrtka, ne zaboravite da je nedavno uređena šetnica istog naziva – Uspon u prapovijest. U svakom trenutku možete obići prezide i uspeti se do Črnog Vrha, a putem vas očekuju brojne zanimljivosti zabilježene na interpretacijskim pločama.

Pogled na slikoviti Praputnjak s gradine Črni Vrh

Mala napomena: u prvotnom rasporedu Margaretinog leta šetnja je predviđena za 3.8., no zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prebačena je na 8.8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *