Vremeplov Andrije Mohorovičića

“Veoma fina vlaknasta struktura, nalik pojedinim nitima ili kudeljam biele svile. Te niti su sada paralelno, sada zavinute ili medjusobno izprepletene ili je nebo kao kakvim mliečnim velom pokriveno.”

Spremni za još malo oblačne poezije iz pera Andrije Mohorovičića? Tada dođite u subotu 25.6. u 18:00 u Bakar kod hotela Jadran na turu Vremeplov Andrije Mohorovičića. Tura je posvećena periodu od gotovo desetljeća koje je neobičan znanstvenik proveo u Bakru. Dočekat ću vas na spomenutom mjestu i provesti kroz lokacije u gradu na kojima ste, prije stotinu i četrdeset godina, mogli susresti jedan od najčudnovatijih umova Lijepe Naše.

Pravu poslasticu tijekom ture pripremio je Bore Štrbac. Tko bi drugi mogao dostojno predstaviti nekadašnjeg velikog profesora nautičke škole, ako ne današnji veliki profesor? Poznati zaljubljenik u Bakar će vam otvoriti vrata jedne od učionica uz malu izložbu zanimljivosti iz vremena dok je u njoj radio Mohorovičić. Što ćete sve vidjeti, neka ostane iznenađenje. Reći ću samo da je riječ o jedinstvenoj prilici.

Oboje ćemo vas dočekati u kostimima koji će nas vratiti u doba kad je 25-godišnji profesor stigao u Bakar i po prvi put spazio neobično kretanje oblaka nad zaljevom. Prije nego što je razvio interes za ono što se događa ispod zemljine površine, naš veliki seizmolog se bavio meteorologijom, i to upravo u Bakru.

Kao što vidite, i ove se godine bakarska velika manifestacija Margaretino Leto otvara interpretacijskim razgledom i zanimljivim programom inspiriranim baštinom. S obzirom da je baš ova godina 165. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića i 140. otkada se zaposlio u Bakru, dio programa je posvećen baš njemu. U 18:00 sati počinje tura Vremeplov Andrije Mohorovičića, a u 19:30 vas čeka pripovjedačica Sabina Gvozdić koja će Mohorovičića pretočiti u pripovjedni nastup. Ne čudite se neobičnom spoju! Uostalom, nisu li najutjecajniji znanstvenici i najbolji pripovjedači? Ne brinite, lako ćete uhvatiti i turu i pripovijedanje, jer tamo gdje tura završava, pripovijedanje počinje. Usput saznajte zašto je to baš to mjesto posebno u Andrijinom životu.

Turistička zajednica Grada Bakra ovim programom nastavlja naglašavati vrijednost interpretacije baštine u turizmu. Pobrinula se da tijekom manifestacije osigura nekoliko besplatnih interpretacijskih obilazaka pa ne zaboravite dobro proučiti program.

A mi se vidimo sutra! Nakon dvije godine pune strogih mjera, nije potrebna najava. Ponesite samo iskru znatiželje, a Bore i ja ćemo vam pokušati prenijeti naše oduševljenje ovom temom. Tijekom svog života, Mohorovičić je zapažanjima i istraživanjima uspjevao objasniti nevidljivo, a njegovo je ime proputovalo svijet. Ma što svijet? Doseglo je i Mjesec! Bit će lijepo prisjetiti se takvog čovjeka u vašem društvu.

@secretzagreb

Ako ste u blizini, ove subote dođite u Bakar na šetnju Vremeplov Andrije Mohorovičića. Početak je kod Hotela Jadran u 18:00 ❤️ #bakar #tourguide #tour #weirdscience

♬ Weird Science – Oingo Boingo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *