Badass Women in Zagreb

Nova tura iz programa Secret Zagreb posvećena odvažnosti žena

Već dugo planiram pokrenuti turu koja će pomesti predrasude o “nježnijem” spolu i pokazati koliko je hrabrosti, volje, upornosti i žestine potrebno svakoj ženi samo da bude svoja.  Njihovi “izgredi” u uvriježenom ponašanju i normama omogućili su nam svu slobodu koju danas imamo, a svi znamo da nas čeka još posla. I dan danas je teško povjerovati koliko su sve naše velikanke istupale iz zone komfora samo da ostvare neko pravo ili da prate unutrašnji zov.

I dan danas sve velike hrvatske žene ne spominjemo dovoljno, a dugujemo im toliko toga. Kad pomislim na neki njihov podvig, i sama osjetim onaj “tko-vas-šljivi” prkos u sebi… ako pomognem bar trunčicu tog prkosa iz njihovog vremena prenijeti u naše, ako barem neka djevojčica osjeti ponos što su je zapala dva iks kromosoma tijekom ture, a bar jedan dječak na trenutak pomisli da “curice” skrivaju opaku snagu vrijednu divljenja, tada ću biti zadovoljna.

Ovog puta nećemo slušati o pjesničkim muzama i ženama koje su imale neviđeno razumijevanje za svoje muškarce. Nećemo pričati o važnosti “običnih žena”, nadam se da se to podrazumijeva. Nećemo uspoređivati njihov uspjeh s brojem djece koje su imale. Razgovarat ćemo o neobičnim ženama, koje su pomicale granice i tako poljuljale predrasude svima oko sebe. O ženama za koje se čini nevjerojatno da su uopće postojale u našem društvu prije više desetljeća, ili čak stoljeća.

Naravno, postoji jedna žena koju neprestano, ali i zasluženo izdvajamo, a to je Marija Jurić Zagorka. I dok je priča o Zagorki inspirativna,ali i duboko isprepletena s dušom Zagreba, ostale velikanke ostaju na marginama povijesti pa našu Zagorku nećemo posebno izdvajati. Bilo je teško odabrati priče za ovu turu, jer izbora ima napretek. Tolike su zanimljive žene kročile ulicama mog grada… Sigurna sam i da sam nekog nepravedno zanemarila ili možda čak smetnula s uma. Ali, kao i uvijek, ljepota turističkog vođenja je stalni kontakt s ljudima. Jedva čekam susrete s posjetiteljima koji će istaknuti koje su njima priče važne, koje su ih dotakle i potakle da se mijenjaju. Kao i svaka tura, i ova će se mijenjati kroz vrijeme.

Razgled, pod nazivom Badass Women in Zagreb, trenutno je dostupan za privatne skupine posjetitelja u terminima prema dogovoru, a u jačoj turističkoj sezoni (od kasnog proljeća do jeseni) bit će na rasporedu u redovnim terminima na engleskom jeziku. Povremeno ću organizirati i razglede na hrvatskom jeziku, a informacije o tome bit će objavljene na facebook stranici Secret Zagreb.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *