Radionice s pogledom

Zadnja trećina ove godine za mene je počela prilično dinamično i u znaku brojnih edukacija, ali i novosti u programu Secret Zagreb. Rujan i listopad su me vodali od sunčane obale do planinskih vrhova, od tihih samostana do kraljevskih gradova, a uza sve to nisam propustila koji put prošetati Zagrebom u društvu gostiju.

Pilot tečaj za certificirane interpretatore oživljene povijesti Interpret Europe

Interpret Europe neprestano razvija nove tečajeve za praktičnu primjenu interpretacije baštine. Tako se početkom rujna u Budimpešti odvio pilot tečaj za interpretatore oživljene povijesti pod vodstvom iskusnih Marka Wallisa i Kate Howard iz Past Pleasures.

Većina sudionika tečaja bili su Mađari, no našle su se tamo i dvije Slovenke, jedna Grkinja, a eto i mene, a sa mnom i Hrvatske među prvim predstavnicima interpretacije oživljene povijesti pod licencom Interpret Europe.

Radionica interpretacije baštine u Sopotu

Kasno ljeto odvelo me i do Sopota, mjesta u blizini Beograda, gdje sam održala dvodnevnu radionicu interpretacije baštine za skupinu zainteresiranih sudionika u organizaciji tamošnjeg Centra za kulturu. Tko voli craft pivice, sigurno je čuo za Kabinet – a to pivo dolazi upravo iz  Sopota, iz podnožja planine Kosmaj, okrunjene slavnim spomenikom borcima kosmajsko-posavskog partizanskog odreda.

Naša skupina se sastojala od stručnjaka i zanesenjaka iz najrazličitijih područja, a kroz dva radionička dana tragali smo za pričama koje bismo voljeli ispričati o Sopotu, i došli do nekoliko ideja za interpretacijske staze i priče vrijedne prezentacije.

Radionica pripovijedanja i interpretacije baštine u Vrsaru

Uoči manifestacije Stari Samanj, Turistička zajednica općine Vrsar pozvala je svoje volontere i sve zainteresirane na dvodnevnu radionicu interpretacije baštine i pripovijedanja u turizmu. Vrsar sam posjetila samo nekoliko puta, ali mi se kameni svijet tog gradića već uklesao u srce. Ovog ljeta sam prisustvovala odličnom Casanova Touru. Riječ je o jednoj od ljetnih izvedbi Istra Inspirita, koji Turistička zajednica osigurava za posjetitelje Vrsara. Slogan turističke zajednice Vrsara “Vrsar inspirira” zaista vrijedi u mom slučaju, pa sam jedva dočekala sudjelovati u stvaranju te inspiracije kroz radionicu.

Green Microphone Award

Tina Hudnik iz Ljubljane, jedna od pokretačica nagrade Green Microphone Award, osjećala je nepravdu jer u moru turističkih nagrada turistički vodiči – rijetki dionici koji imaju višesatni, ili čak višednevni direktni kontakt s turistima – gotovo da nisu zastupljeni. I stoga je pokrenuta nagrada Green Microphone Award.  Imala sam čast sudjelovati u odabiru pobjednika.  Prijavili su se vodiči iz raznih krajeva, a pobjedu je odnijela Ivana Bole iz Slovenije. Već sada su otvorene prijave za 2019. godinu pa je vrijeme da ispunite prijavnicu.

Tečaj za trenere interpretacijskih domaćina i susret trenera Interpret Europe

Dodatna obuka za trenere Interpret Europe održala se u rujnu u austrijskom nacionalnom parku Gesause. Zajednički smo radili na nadopuni i poboljšanju sadržaja tečaja za interpretacijske domaćine. Bila je to i prilika da se sastanu treneri iz raznih europskih zemalja i razmijene iskustva i novosti.

Studijski posjet Virju

Već dugo namjeravam pošteno obići manje razvikane dijelove Podravine, ali uvijek se nešto ispriječi i moj naum stavi na čekanje. Napokon sam se jedan dan odvezla do slikovitog Virja, gdje se nalazi ured Turističke zajednice središnje Podravine. Nakon cijelog dana provedenog u tom mjestu, sve što znam je da se moram što prije vratiti i nastaviti istraživanje.

Radionica slovenskih članova Interpret Europe u Celju

Slovenski članovi Interpret Europe organizirali su edukativni susret u Celju. Informacije o sličnim zanimljivim događanjima možete pronaći na webu ili facebook stranici Interpret Europe.

Nova tura Secret Zagreb

Već sam pisala i o novoj turi Secret Zagreb. Dugo sam je kuhala i isprobavala, a sada je napokon i dovršena – Badass Women in Zagreb priča priču o opakim ženama iz hrvatske povijesti koje su ostavile toliko traga, ali ipak se o njima ne govori dovoljno.

Badass Women in Zagreb tour

Tečaj Interpret Europe u Bakru

Za kraj mjeseca, vraćam se u Bakar. U tom gradu sam već kao doma, pogotovo kad je u pitanju interpretacija baštine. Drugi tečaj za certificirane vodiče interpretatore u Hrvatskoj, a prvi organiziran isključivo od strane hrvatskih organizatora i prvi u Europi organiziran od strane jedne turističke zajednice, održava se upravo u Bakru. Tečaj će okupiti 16 sudionika koji će pristići iz raznih dijelova Hrvatske, a održat će se od 19. do 21. listopada i 10. i 11. studenog.

Bakar

Sad možete zaključiti i sami da su me protekli tjedni baš napunili svježom energijom i novom inspiracijom. Kreativni ljudi i dijeljenje znanja su uvijek dobitna kombinacija. Teško mi je odabrati gdje mi je bilo najljepše. S bakarskom epizodom koja slijedi, period radionica s pogledom još traje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *