Čestitamo, nominirani ste za prestižnu nagradu

Kad samo pomislim koliko je truda potrebno da se stvori ono o čemu ću sada pisati, čudi me da sva ta energija nije uložena u nešto kreativno i pozitivno, nego u običnu prijevaru.

Možda vam je nekad iskočila informacija da je tour operater iz vašeg kraja dobitnik prestižne nagrade svjetski poznatog časopisa. Vijest da su turističke usluge vašeg kraja jedan od dobitnika ekskluzivnih međunarodnih priznanja, vrlo često čak privuče i pažnju lokalnih medija. Tako i oni prenesu tu vijest ako na nju slučajno nabasaju. Obično zaborave provjeriti kakva je to točno nagrada, tko su još dobitnici… Jer, kad bi malo bolje provjerili, zamijetili bi da je gomila njih istovremeno dobila sličnu nagradu.

Moram priznati da sam se i sama ugodno iznenadila kad sam dobila dopis Luxury Travel Guidea, “renomiranog magazina koji stiže do tisuća korisnika diljem svijeta.” Razmatraju Secret Zagreb za neku od nagrada za najbolje tour operatere. Poslali su mi upitnik i ja sam to strastveno ispunila, dajući sve od sebe da osiguram svojoj bebici kakvu laskavu titulu. Nedugo zatim, stižu i dobre vijesti. Žiri je odlučio da, ni manje ni više, baš Secret Zagreb osvaja nagradu za stručnjaka za destinaciju Zagreb. Odmah sam dobila i logotip za svoju stranicu, a oni će uvrstiti Secret Zagreb na popis najboljih operatera u Europi. I sada, za samo nekoliko stotina funti, tu nagradu mogu primiti i u obliku elegantne statue!

Natječaj nije ni završio, a već mi je stigao sličan mail od nekog drugog, jednako čitanog magazina. I njihovom je odboru sudaca zapeo Secret Zagreb, i oni žele da im ispunim upitnik. Upitnik je identičan onom prethodnom pa im kopiram odgovore, i opet mi evo nagrade. Moram reći da se čudim, jer same magazine možete prolistati online (pošalju vam lozinku prilikom obavijesti o nagradi), i riječ je o stotinama lijepo obrađenih stranica. Toliko truda uloženog u običan scam, a onda nisu mogli mrvičak promijeniti proceduru, nego za više “nagrada” imaju isti recept, pa će negdje proći…

I koliko god to sve bilo prozirno, koliko god svi mi, koji smo u turističkoj industriji, znamo za to i namigujemo si ili se smijuljimo kad vidimo neku od tih nagrada istaknutu na stranicama naših kolega…ipak se uvijek nađe netko novi, kome takav mail stigne prvi put, i tko se sav ponese i razmišlja o mogućim benefitima, pa i potroši novce. Ako vam se to dogodi, razmislite dvaput. Ako vam je potrebna lozinka za pregledavanje nekog časopisa online, mislite li da zaista ima na tisuće pretplatnika koji navodno čitaju taj časopis sastavljen od samih reklama? Pogledajte im društvene mreže. Stotine tisuća pratitelja, a ne mogu skupiti deset lajkova na postovima. Učinite si uslugu i recite im odmah ne kad zatraže neke novce za još bolje predstavljanje vašeg projekta. Ako kažete da ćete razmisliti, nećete ih se samo tako riješiti. Samo u vašem gradu u tom istom trenutku ima još nekoliko dobitnika, pa se zapitajte – vrijedi li onda doista par tisuća kuna da istaknete da ste jedan od dobitnika? Takve “nagrade” možete najbolje iskoristiti ako pošaljete lokalnim medijima obavijest o “uspjehu”. Velika je šansa da će netko prenijeti tu vijest, jer sam takve objave vidjela već više puta samo za zagrebačke projekte.

Svim dobitnicima, čestitam od srca. Vaš ponosni stručnjak za destinaciju ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *