Zapletite se u Mreže sjećanja Šetnjom kroz povijest u subotu 29.6.

Očekuju vas tajne jedne knjižnice, zanimljiva šetnja uz more, izložba diljem grada, milozvučna klapska pjesma i jedna slavljenica

Već godinama tijekom Margaretinog leta Turistička zajednica Grada Bakra organizira i događanje Šetnja kroz povijest. Svake godine, šetnja je posvećena određenoj temi iz bogate prošlosti grada.

Oda maritimnoj baštini

Ove godine, nije bilo dvojbe koju temu predstaviti. Prije nevjerojatnih 175 godina, svoja je vrata otvorila škola koju danas poznajemo pod nazivom Pomorska škola Bakar. K tome, nakon dugih i iscrpnih radova, bakarska ulica Primorje ponovo je spremna za ugodne šetnje uz more. Proteklih godina, uz more je uređen novi trg uz ulaz u podmorski tunel. Pontonska šetnica doslovno omogućuje šetnju površinom zaljeva. Park Banj postao je interpretacijski park tunolova, a nedaleko njega ponovo se uzdiže replika povijesne ribarske straže.

Interpretacijska šetnja Mreže sjećanja

Kad sve to zbrojimo, ne preostaje nam drugo nego da ove godine predstavimo bakarsku vezu s morem interpretacijskom šetnjom uz Primorje pod nazivom Mreže sjećanja. Pogodite tko vodi šetnju:) Dočekat ću vas na novom trgu kod podmorskog tunela u 20:00 sati. Ako dolazite automobilom, u blizini je i parkiralište uz luku.

Jedinstvena prilika za posjet knjižnici Pomorske škole

Predlažemo da dođete i ranije, jer se ove godine organizaciji priključila i velika slavljenica – Pomorska škola koja će od 18 sati otvoriti vrata svoje školske knjižnice. Školska knjižnica? Pa zašto bi nas to zanimalo, pitate se? Ova knjižnica je kroz godine sakupila knjige iz raznih dijelova Europe. Krije mnoštvo rijetkih knjiga pod posebnom zaštitom! Ove školske godine, knjižnica je, kao jedina do sada u Hrvatskoj, sudjelovala u europskoj inicijativi The Europe Challenge s projektom S.O.S. Heritage (Save Our School Heritage – sačuvajmo baštinu naše škole). U sklopu tog projekta, učenici su sudjelovali u raznim radionicama prezentacije baštine knjižnice i, pod vodstvom knjižničarke Marije Miletić, stvorena je malena izložba koja će vam otvoriti vrata 29.6. od 18 do 20 sati.

Interpretacijska šetnja Mreže sjećanja također će završiti u prostorijama knjižnice. Ipak, ne propustite prethodno doći i sami da možete u miru razgledati zanimljive izloške poput knjige Janet Taylor, prve žene u nautici, ili predivnih 150 godina starih karata zvjezdanog neba.

Izložba radova interpretacijskih pisaca

Mnoge su bakarske institucije bile vrijedne posljednjih mjeseci. Turistička zajednica je nedavno održala edukaciju za pisce interpretatore. Zvuči zagonetno, ali tijekom Šetnje kroz povijest ćemo se pobrinuti da sve pojasnimo. Diljem Bakra postavit ćemo privremenu izložbu radova polaznika koju ćete moći razgledati sve do kraja Margaretinog leta. Naime, polaznici edukacije su imali brojne radne zadatke. Među njima je i izrada skice interpretacijske ploče koja na zanimljiv način priča o pojedinim baštinskim fenomenima. Otkrijte što je polaznicima najviše privuklo pažnju, što su dobro istražili, a onda skratili na kratak i pitak tekst koji će vas sigurno oduševiti. Diljem grada, pronaći ćete njihove radove i zvučne zapise. Napominjemo da su za sve svoje radove imali vrlo ograničeno vrijeme, ali to ih nije spriječilo da iznesu zanimljive informacije i prikažu emocije – vjerujemo da to vrijedi podijeliti sa svima.  

Zvuk Jadrana uz koncert klape Cambi

Uvečer vas očekuje koncert, a nismo slučajno kao prilog maritimnoj baštini odabrali najljepšu glazbu Jadrana. U 22 sata kod frankopanskog kaštela na vrhu Bakra, uživajte u pjesmi Klape Cambi.

Svi programi su besplatni i nije potrebna najava. Vidimo se u Šetnji kroz povijest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *