ribAR

Turistička zajednica općine Ližnjan predstavila je projekt ribAR – ribarsko digitalno okno. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a predstavlja ribarsku tradiciju na najsuvremeniji način – kroz aplikaciju proširene stvarnosti i igrificiranu brošuru.

Simpatični likovi ribara Bepa i šjore Marije inspirirani su stvarnim stanovnicima toga kraja i njihovim pričama. Projekt je, naime, obuhvatio brojne dionike lokalne zajednice, uključujući ribare i druge žitelje koji su nesebično podijelili svoja sjećanja i iskustva, kao i djecu pod vodstvom učitelja i odgajatelja. Likove je dizajnirao i aplikaciju razvio kreativan tim Delta Realityja. Moj zadatak je bio pripremiti govore ribara i šjore, popratne tekstove za aplikaciju te sadržaj i koncept igrificirane brošure. Svi smo se potrudili prenijeti autentičan duh ribarske tradicije, ali i pronijeti dašak dječje mašte, prenoseći njihove misli i crteže. TZO Ližnjan je predvidjela brojne aktivnosti u sklopu projekta koje će dovesti do smislenih rezultata i spretno nas vodila u radu.

Rezultat ove međusektorske i međugeneracijske suradnje je prikaz ribarske tradicije aplikacijom ribAR. Usto je tiskana igrificirana brošura za samostalno istraživanje Ribolov na blago. Na četiri točke na velikom ližnjanskom mulu prikazuju se AR likovi i pripovijedaju što ih čeka tijekom svakog godišnjeg doba. Uostalom, najbolje da pođete u Ližnjan i upoznate ih i sami.

Što vam je točno činiti? Preuzmite aplikaciju ribAR. Aplikacija je posve besplatna i dostupna na iStoreu i Google Storeu. Oba linka pronađite ovdje: https://liznjaninfo.hr/index.php/ribar

Posjetite ližnjansku plažu Bura-Bora i aktivirajte proširenu stvarnost. Ostalim informacijama možete pristupiti i kod kuće, čim preuzmete aplikaciju. Svaka točka je vezana uz jedno godišnje doba kako bismo predstavili sezonalnost ližnjanskog akvatorija. Pronaći ćete tekstove o najistaknutijem podmorskom Ližnjancu svakog godišnjeg doba, poneku povijesnu zanimljivost, tipičan recept koji su nam pripremili najmlađi sa svojim obiteljima i nastavnicima te dječje mudrosti. Stručnjaci su s djecom održali i edukativne radionice pa su ona na temelju njih i vlastitih iskustava podijelila misli i priložila ilustracije za aplikaciju i igrificiranu brošuru.

Brošuru Ribolov na blago preuzmite u turističkom uredu u Ližnjanu. Ona će vam otkriti dodatne zanimljivosti, ali i izazvati vaše moždane vijuge da promotre detalje koji nas okružuju. Ako riješite brošuru, konačna odgonetka će vam otkriti najveće blago ližnjanskog podmorja. Pošaljete li taj odgovor turističkoj zajednici, osvojit ćete titulu počasnog ribARa. I aplikacija i brošura dostupne su na četiri jezika, a to su hrvatski, engleski, talijanski i njemački.

Zahvaljujući ovom projektu, Ližnjan je na suvremen način predstavio ribarstvo s kojim je u neraskidivoj vezi još od pretpovijesti. Pritom je osigurao zanimljive aktivnosti za posjetitelje. Te aktivnosti mogu začiniti boravak onima kojima su osnovni razlog dolaska sunce i more, ali i pozvati istraživače u pred i post sezoni da dođu u Ližnjan. Nestvarnu ližnjansku obalu vrijedi posjetiti i bez turističkog sadržaja, a nadam se da će vam se uz pomoć ovih aktivnosti ona urezati još dublje u srce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *