Muke po fiskalizaciji

Lijepo piše na stranici jednog teleoperatera da njihov cjeloviti mobilni sustav za izdavanje fiskalnih računa garantirano radi na temperaturama od 5 do 30 stupnjeva. Znači, primamo gotovinske uplate, samo ne zimi, a ni ljeti.

Toliko sam zagovarala paušaliste, da ste mogli pomisliti da je sve to med i mlijeko, otvoriš obrt i radiš, nitko te ništa ne pita. A, ne.. treba dobro paziti na sve propise, a nemojte misliti ni da ste se izvukli od one strašne šesterosložne riječi: FI – PI – SKA – PA – LI – PI – ZA – PA – CI – PI – JE – PE! E, da smo znali ovu riječ dok je šatra bila cool! Ali neznanje ne oslobađa odgovornosti. Itekako smo obveznici fiskalilizacije. A sad ozbiljno.

Bili smo obveznici od trenutka kada se fiskalizacija počela spominjati, samo što do srpnja 2017. nismo morali imati fiskalne račune kakve ste navikli dobivati na svim drugim mjestima. Imali smo naše slatke male blokiće u koje smo upisivali potrebne podatke. Ali, eto nas sada, ako želimo primiti gotovinsku uplatu, ako želimo pare dobiti na ruke, i mi moramo dati nešto zauzvrat – fiskalizirani račun s onim čudnim JIR brojevima koje šalje sama porezna uprava internetskom vezom.

Za mnoge slobodnjake, ovo nije nikakav problem. U poreznu će upravu odnijeti potvrdu da neće poslovati s gotovinom i time su rješili stvar. Sve stiže direktno na transakcijski račun bankovnim prijenosom.

Kod turističkih vodiča, stvar je malo drugačija. Malo tko da baš nikada ne prima gotovinu. Ako kažu da ne primaju… e da sam inspektor, slijedila bih ih danima dok ih ne ulovim u laži, s friškim šuškavim eurima u džepu! S druge strane, vjerojatno bih ih zaista morala slijediti danima, jer neki turistički vodiči zbilja rijetko moraju naplatiti svoje usluge u gotovini. Zar ćete zbog tog jednog računa stvarno morati prolaziti kroz fiskalizaciju gotovinskih računa? Vjerojatno ste voljni riskirati da vas uhvate, pa kud puklo, samo da se time ne gnjavite!

Drugi nam je problemčić što uvijek nešto nosamo sa sobom. Vodu za goste, neke rekvizitiće, foto albume, suvenire. Kod mene se može naći krema za sunčanje, sprej protiv komaraca, pribor za prvu pomoć i kišne kabanice za goste! Uza sve to, nekad se dogodi da mi zbog one jedne vode viška otpadne rame i bole leđa danima nakon toga. Pa zar stvarno moramo nosati još i printerčiće i tablete? Jesam li spomenula da bi, po mogućnosti, oni trebali biti i vodootporni? Lijepo piše na stranici jednog teleoperatera da njihov cjeloviti mobilni sustav za izdavanje fiskalnih računa garantirano radi na temperaturama od 5 do 30 stupnjeva. Znači, primamo gotovinske uplate, samo ne zimi, a ni ljeti. Osim toga, oko dvije i pol tisuća kuna troškova godišnje da bismo izdavali gotovinske račune naprosto boli. A toliko izađe ako uzmemo neko od onih cjelovitih mobilnih sustava za izdavanje fiskalnih računa. Ali, naravno, zakonodavca rijetko zanima što vas to boli, ili kakvo je stanje na terenu. Na kraju se moramo nekako snaći. Mnogi ljudi su se snašli korištenjem kakvog softvera za fiskalnu kasu na mobitelu koji su već imali i šalju račune mailom. Neki, poput mene, ipak vole gadgete pa sam si nabavila mini printer za 30 dolara. Kako sam tek bila sretna kad sam shvatila da jedan od naših teleoperatera nudi identičan model za 700 kn!

Dakle, evo moje fiskalizacije gotovinskih računa u par koraka:

Konto su za mene zvijezde programa za računovodstvo, proizvođači besplatne, a potpuno funkcionalne aplikacije za fiskalnu kasu! Osjećam li crv sumnje, možda se pitate što to njima znači, zašto bi samo tako izbacili besplatnu, a prijeko potrebnu aplikaciju na tržište? Ako je tako, tada se još niste posve prepustili poslovnom razmišljanju. Ovakav potez ih je stavio na prvo mjesto za stotine malih poduzetnika poput mene, a neki od njih će izrasti u velike. Kome će se tada obratiti? Samo je jedan odgovor:

hashtag: #KontoFiskalna

Možda sam mrvičak pretjerala u riječima hvale, ali posebno sam zadovoljna zbog činjenice da se ne osjećam prisiljeno da uzmem neku od onih pretplata s precijenjenim kineskim printerima. Zasada mi Konto fiskalna kasa radi kao podmazana.

Ako se odlučite na kupnju printerčića, pripazite da prima papir standardnih dimenzija, da radi bežično i da je ultra-lagan jer samo takav i dolazi u obzir ako ga planirate nositi po cijele dane.

Za manje od tisuću kuna ukupnog troška, od toga za certifikat 300 kn (treba ga obnoviti za 5 godina), za android mobitel 450 kn i printer 200 kn, mirne savjesti mogu raditi. Najviše sam izgubila na vremenu. Trebao mi je jedan puni radni dan da sve dobro podesim i uskladim.

Poslovanje gotovinom ipak nije takav bauk, pogotovo za nas male. Teže je izgovoriti fiskalizacija na šatrovačkom. Slobodno se i vi fipiskapalipizipirapajtepe :)

Sretno s odlukama!


Foto: Jovana Tomašević za Brana’s Divine World

6 thoughts on “Muke po fiskalizaciji

 1. Poštovana Iva,
  9
  hvala na tekstovima koje pišete, od velike su pomoći kad se nađem pred nekim nejasnoćama. :) Koristim priliku da Vam ovdje pišem jer Imam za Vas nekoliko pitanja – vidjela sam da ste imali u planu napisati tekst o tome kako plasirati ideju za novu turu na tržište (ali tekst na temu ne mogu naći), pa me zanima možete li mi pojasniti nekoliko nejasnoća koje imam upravo uz ovaj aspekt poslovanja. Naime, turistički sam vodič u Splitu, radim preko paušalnog obrta (registriran kao obrt za usluge i slobodne djelatnosti) i htjela bih od iduće sezone preko svog weba reklamirati ture koje sam sama osmislila i naplaćivati ih u gotovini. No – muči me da li je to zakonski ispravno. Da li ja kao turistički vodič, a ne agencija, mogu osmišljavati ture, okupljati goste i potom im naplaćivati za turu u gotovini? Da li je to dozvoljeno ukoliko je naplata fiskalizirana? Ili postoje ograničenja? Ukoliko znate odgovore na ova pitanja bila bih Vam jako zahvalna da ih podijelite sa mnom. Srdačan pozdrav. :)

  1. Draga Maja, puno hvala na lijepom komentaru. Evo napokon i tekstića o online prodaji tura, možda bar malo pomogne: http://questoftales.com/online-prodaja-tura/
   Što se tiče prodaje, možete pružati usluge turističkog vodiča, zašto ne, i sami se pobrinuti da okupite grupicu. Mi možemo biti organizatori vlastite usluge, ali ne neke složenije usluge (koja bi odgovarala definiciji paket-aranžmana), to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Članak 75 Zakona o turizmu predviđa mogućnost da usluge vodiča ne organizira agencija (Turistički vodič dužan je za pruženu uslugu izdati račun korisniku usluge ako pružanje usluge ne organizira turistička agencija ili drugi prodavatelj ili račun ne izda udruga turističkih vodiča koje je član.) U slučaju da naplaćujete u gotovini na licu mjesta, obavezna je fiskalna blagajna. Želim vam puno puno uspjeha i nasmijanih gostiju ovog ljeta!

 2. Poštovana Iva, hvala na ovom tekstu jer ste mi pomogli u odluci da ne plaćam paušale za fiskalkzaciju. U procesu sam prijavljivanja iste. Možete li mi pomoći u tome? Zanimalo bi me koje ste uređaje kupili, koji printer i mobitel podržava konto aplikaciju? Što ste vi kupili? Hvala Vam puno! Jelena

  1. Draga Jelena, hvala na komentaru. Ovako na početku ta fiskalizacija izgleda nedokučivo i zbilja treba uzeti dva sata u miru da se cijeli proces napravi, ali poslije toga je sve lako. Potreban je android uređaj- koliko znam, nema nekih posebnih sistemskih zahtjeva. Ja sam imala stvarno šrotni mob i sve je najnormalnije radilo. Najbolje da pogledate upute na stranici Konta. Uz besplatnu verziju nemaju korisničku podršku da ih možemo zivkati, ali zato imaju odgovor na svako pitanje dostupan na svojoj stranici pa samo malo treba pretražiti. Evo linka: https://www.konto.hr/upute-za-instalaciju-i-koristenje-programa-konto-mpa-fiskalna-mobilna-kasa/

   Što se tiče printera, ovo je link na fotku printera kakav ja imam (to je neki noname printerić, doslovce nema nikakve oznake proizvođača na sebi): https://www.ebay.com/p/US-Ship-Mini-58mm-Bluetooth-Wireless-Mobile-POS-5802dd-Thermal-Receipt-Printer/15024847336?iid=152328765323 Nemojte naručiti baš taj, jer ovaj link koji sam sad priložila je za američko tržište. Dovoljno je zguglati “thermal bluetooth micro printer 58mm” i naći ćete hrpu tih printerčića online, na amazonu, ebayu, raznim kineskim portalima…
   Sad ima na tržištu i nekih slatkih printerčića koji imaju malo bolju rezoluciju i printaju i slike – njih radije nemojte kupovati jer uglavnom ne rade s fiskalnom kasom, koliko sam dosada primijetila. Što jednostavnije, to bolje. Usporedite si i težinu, jer će biti ugodnije nosati što lakši printer.
   Nadam se da ovo malo pomaže. Ja koristim tu aplikaciju već neko vrijeme i skroz sam zadovoljna.

   1. Draga Iva, hvala Vam, jako ste mi pomogli. Printeri koje navodi tvrtka Konto ili ih nema na e-bayu ili ima kao što je Zebra MZ220 koji je skup a nude jako puno printera za malu cijenu, kao što ste i sami naveli No name. To me mučilo, da li platiti 100Eura ili i ti mali bluetooth printeri rade bez problema. Jer u opisima ne nude na kojem jeziku rade. Sad ste mi riješili nedoumicu :) Puno Vam hvala još jednom i želim puno sreće u radu i životu! Veliki pozdrav Jelena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *