Tečaj za certificiranog interpretacijskog vodiča – što je to?

Tečaj za certificirane interpretacijske vodiče licenciran od strane Interpret Europe je doista poseban. I dok mnogi oduševljeno prenose svoje dojmove, malo tko uopće razumije što očekivati od tečaja, koje su obaveze polaznika, što se tamo uopće uči i što je u njemu posebno.

Probat ću barem malo pomoći u rasvjetljavanju te enigme.

Ukratko, ovaj je tečaj odlična polazna točka za razumijevanje grane interpretacije baštine. Nudi osnovna teoretska znanja i osposobljava polaznike da stvore vlastite interpretacijske proizvode, poput inspirativnih govora i tematskih šetnji.

Tečaj je certificiran od strane Interpret Europe. Da bi osoba dobila certifikat, mora zadovoljiti neke uvjete – položiti ispit i predati seminar. Pisani ispit, koji pokazuje razumijevanje i usvojenost znanja, polaže se tijekom tečaja. Isto vrijedi i za usmeni ispit koji se polaže zadnji dan tečaja na temelju stečenih vještina. Nakon tečaja, potrebno je pripremiti seminar – skicu tematske šetnje prema uputama koje polaznici dobiju od trenerice. Ovaj certifikat ne zamjenjuje licencu za turističkog vodiča, već je znak prepoznavanja unutar Interpret Europe, cijenjene organizacije za interpretaciju baštine koja okuplja više od 1000 članova, od čega su brojni institucije, iz 55 zemalja.

Počnimo od očekivanja. Očekujte buru osjećaja. Prvi dan, osjećaji su na granici, ili čak prelaze granicu ugode. Očekujte zbunjenost, zadovoljstvo, otpor, zamor, odustajanje, grižnju savjesti. Ako ste osjetili bilo što od toga, znajte da ste na dobrom putu.

Već drugi dan, sve bi trebalo polako sjedati na svoje mjesto, a do kraja tečaja, pozitivni bi osjećaji trebali posve prevladati, pa neće biti čudno niti da se osjećate spremni da mijenjate svijet. Ali, i dalje čekajte buru osjećaja, osobito prema kraju svakog dana.

Naravno, dobit ćete i ono po što ste došli –  alate za svakodnevni rad s gostima. Bit ćete osposobljeni da stvorite tematsku turu s dubokim zaključkom koju će gosti pamtiti i ponijeti kući u srcu. Ovdje nije riječ o stvaranju spektakla iz baštine i njenom banaliziranju na bilo koji način. Baš naprotiv, ovaj tečaj nudi pomoć u pažljivom prezentiranju baštine posjetiteljima kako bi oni znali cijeniti njenu vrijednost i razumijeli duh mjesta koje posjećuju. Koje tehnike mogu pomoći u otvaranju komunikacije s posjetiteljima, kako oni bolje uče, kako da im bude stalo… Pomaže nam da razumijemo naše goste, ali i da sami bolje promatramo svijet oko sebe i u njemu tražimo ono bitno. Interpretacijsko vođenje je zapravo jedna metoda komunikacije i edukacije.

Većina polaznika ovog tečaja u Hrvatskoj su djelatnici u turizmu i turistički vodiči. No, treba znati da on nije prvenstveno zamišljen da bude u službi turizma, već baštine. Namijenjen je i djelatnicima u parkovima prirode, kao i muzejskim djelatnicima. Zato vaš proizvod, inspiriran ovim tečajem, uopće ne teži da bude popularniji, masovniji i spektakularniji. Ali će s ponosom nositi dio vas, pomoći putniku da razumije baštinu koju predstavljate, da uoči njene posebnosti, da je iskreno zavoli i poštuje. Interpretacijsko vođenje je važan korak u održivom razvoju destinacije.

Uz nešto teorije, većina se tečaja bazira na vježbama u kojima baš svaki polaznik sudjeluje. Svaki teoretski pojam promatramo kroz vježbe. Tijekom prvog dana se usvaja teorija i pojmovi potrebni za interpretacijsko vođenje. Tijekom drugog dana, već se konkretno u parovima radi na razvoju interpretacijskog govora. Treći dan je na redu grupna izrada tematske interpretacijske šetnje. Četvrti dan je rezerviran za nadopunu znanja. Neke od tema su oživljena povijest, neosobna interpretacija, održivost i pristupačnost. Peti dan je rezerviran za usmene ispite.

Može se dogoditi, u rijetkim slučajevima, da dođete na tečaj i osjećate kako sve tehnike već ionako koristite i da ovo za vas nije ništa novo. No, promatranje drugih, njihovog napretka, međusobna opažanja i razgovori su također neprocjenjiv dio tečaja. Svaki polaznik daje drugačiju perspektivu i pomaže da razumijemo svu punoću interpretacije. Kao i u svakoj grupi ili edukaciji, ne mogu svi biti posve zadovoljni rezultatom. Međutim, moj je savjet onima rijetkima koji osjećaju otpor da se posve prepuste i iskoriste ovaj tečaj za kreiranje novih projekata i suradnji.

Meni, kao trenerici, najljepše je vidjeti koliko je osoba zaista, nošeno ovim tečajem, promislilo o svojim idejama i u konačnici stvorilo nove turističke proizvode ili unaprijedilo stare. Još ljepše je kad svjedočim rastu novih suradnji i stvaranju prijateljstava.  Uloga kotačića u tom procesu mi je najveća inspiracija da uopće budem trenerica.

Tu su i benefiti za samu destinaciju. Ljudi koji dođu na tečaj, nikad neće zaboraviti destinaciju gdje se tečaj održava. Iz njega će izaći profesionalci i entuzijasti koji će zauvijek u srcu nositi svaki kamenčić i list vašeg odredišta. Ambasadore kakve samo možete poželjeti.

Velika je preporuka da predstavnici destinacijskog menadžmenta odvoje vrijeme, priključe se tečaju u svojoj destinaciji te aktivno sudjeluju u njemu. Oni tako mogu pokazati svoju posvećenost, ali i reagirati na ideje koje iskrsnu. Tečajevi, u kojima su sudjelovali predstavnici destinacije, imali su najbolje rezultate, a jedna direktorica turističke zajednice je čak preporučila Interpret Europe da to bude uvjet za održavanje tečaja u destinaciji. Naravno, tečaj je prvenstveno namijenjen pojedinačnim polaznicima pa je taj uvjet nemoguće postaviti. Ali, destinacije bi mogle prihvatiti ovu preporuku i zaista iskoristiti tečaj za jačanje veza s profesionalcima sa svog područja, stvaranje novih proizvoda i razvijanje dugoročnih projekata, samo ako i njihov predstavnik ravnopravno sudjeluje u tečaju.

Ako želite sudjelovati na tečaju, pogledajte u najavama  termine i rezervirajte 5 dana za novi pogled na vođenje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *