E(asy-peasy)-račun

Napomena (2022.): Došlo je do male promjene u odnosu na datum izdavanja donjeg teksta – naime, sada morate u FINA-i izvaditi zaseban aplikacijski certifikat za e-Račun. I dalje se to više isplati (osim ako ste baš sigurni da nećete imati ni 10-ak e-Računa u narednih 5 godina, a korištenje je mnogo jednostavnije i brže.)

Weberačun, koji i dalje koristim i jako sam zadovoljna, trenutno košta 30 kn mjesečno, ali samo za one mjesece u kojima ste izdali neki e-račun, a postoje i druge opcije. 


Ta, zašto bi ijedna godina prošla bez promjena za poduzetnike? Zašto ne bismo pa makar i jedan dan izgubili u usklađivanju s novim propisima? Ove godine, taj strašni bauk od kojeg smo strahovali, zove se e-račun. I ja sam se dugo mentalno pripremala za prvi susret s e-Računom, ali trenutak da ga izdam došao je tek nedavno, i to neočekivano i bilo je – pogađate – jako hitno.

Dobra vijest je – taj bauk uopće nije strašan, rasplinuo se u vidu magle čim sam shvatila da sve mogu riješiti iz ureda. I kad sam naišla na superintuitivan, jednostavan, a u 2019. godini besplatan servis – weberacun.com.

Ako već imate FINA-in certifikat koji ste izvadili za potrebe fiskalizacije, onda, barem u ovoj godini, neće biti potrebe da odriješite kesu.

Ako nemate, prvi korak: pravac FINA gdje ostavite četiristotinjak kunića, preuzmete certifikat i riješite dvije muhe jednim udarcem – fiskalizaciju i e-račun. 

Drugi korak – preuzmite certifikat na računalo. Ako nešto ne radi, pokušajte s drugim browserom prije nego što zovete Finu.

Treći korak – kliknite na weberacun.com i stvorite svoj prvi e-račun. Trebat će vam samo minutica,  a on će već, nekim čudom, biti kod vašeg naručitelja.

I na kraju, s obzirom da vam je ostalo više vremena nego što ste planirali za ovu akciju, i s obzirom da nitko iz vaše okoline neće imati razumijevanje za ushićenje što ste s takvom lakoćom izvršili jedan potencijalno prijeteći zadatak iz prve, napišite blog post i podijelite svoje iskustvo s nedužnim online prolaznicima:)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *