Vaučeri za digitalizaciju – jeste li se već prijavili?

Secret Zagreb App

Krajem prošle godine, stigle su mi odlične vijesti: odobren mi je vaučer za digitalizaciju za izradu mobilne aplikacije Secret Zagreb. Riječ je o EU fondovima koje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ako ste poduzetnici, već ste se mogli prijaviti u dva navrata, a ostaje još jedan poziv za prijave tijekom ožujka. S obzirom da natječaji znaju biti zamorni pa ih mnogi niti ne pogledaju ili unaprijed odustanu, pišem ovaj post da vas potaknem na akciju jer stvarno imate velike šanse da ostvarite potporu. Ako dosad niste, a razmišljate o tome… ili vam se možda nije dalo razmišljati i proučavati natječaj…sad je trenutak da ipak bacite pogled i pripremite sve što vam je potrebno za prijavu. Odmah napominjem da ovdje dijelim samo malo svog iskustva u nadi da će nekome biti poticajno, ali detaljne upute za prijavitelje potražite na stranicama Ministarstva.

Je li prijava komplicirana?

Nimalo, ispunila sam je sama prateći upute Ministarstva. Jedina stvar za koju sam trebala izaći iz kuće i platiti par eura je Izvadak iz registra stvarnog vlasništva koji se preuzima u bilo kojoj FINA-i. Znam što mislite – što… je…. to? Ni meni nije jasno čemu taj dokument uza sve one koji su dostupni klikom miša, ali preživjela sam taj izlet u FINU i lako prikupila dokumentaciju. Sve ostalo se može preuzeti preko sustava e-građani. Detaljne upute o natječaju i što vam sve treba od dokumenata možete provjeriti ovdje.

Popunjavanje je prejednostavno. Oduzet će vam nešto vremena, ali to je samo zato što ima hrpa rubrika. Međutim, ne morate se posebno truditi da ostavite dobar dojam popunjavajući ih jer ne boduju kvalitetu projekta. Štogod napisali, boduje se skoro pa isključivo trošak projekta.

Koji su uvjeti?

Glavni uvjet: cijena niža od drugih prijavljenih. Odobravaju projekte od najniže prema najvišoj cijeni, što znači da najveći projekti imaju najveće šanse da otpadnu s liste. Ako se dogodi da su neki projekti iste cjenovne vrijednosti i neki od njih treba otpasti, tek tada se primjenjuje još jedan uvjet – a taj je da prednost, u tom slučaju, imaju poduzetnici iz slabije razvijenih područja (npr. ako zadnji na listi budu poduzetnik iz Vukovara i iz Zagreba, a ima novaca samo za jednog, ovaj iz razvijenijeg Zagreba će otpasti).

Dobro ste pročitali, presudan je iznos projekta. Kod pisanja ovog natječaja ne trebate biti maštoviti, ostaviti dobar dojam, nadati se da će netko prepoznati potencijal. Samo trebate upasti u kvotu projekata koji će biti odobreni s obzirom na cijenu.

Bitno je znati da smijete imati samo jednu ponudu. Dakle, ne možete dostaviti jednu ponudu za trošak izrade web stranice i drugu za grafički dizajn. Sve mora biti na jednoj ponudi i provjerite u natječaju što je točno prihvatljivo kao trošak. Morate uzeti firmu koja je u katalogu pružatelja usluga Ministarstva i to ne može biti firma u većinskom vlasništvu nekog člana vaše obitelji. Dakle, ako želite s nekim raditi, a on još nije u tom katalogu, neka se prijavi dok je moguće. Isto tako, ako je ta tvrtka korisnik vaučera ili to namjerava postati (i oni se žele prijaviti na natječaj), onda neće moći pružati usluge korisnicima vaučera.

Naravno, ne smijete imati poreznog duga, i to ne samo u trenutku prijave, već i neposredno prije nego što vam dodijele vaučer (što je u mom slučaju bilo skoro šest mjeseci kasnije). Niti tvrtka koja vam je dala ponudu ne smije imati poreznog duga.

Koje su šanse da dobijete na natječaju?

Dosad su bile odlične. Cijena je najvažnija, a prema dosad objavljenim rezultatima, odobravili su i oko 7000 EUR potpora pojedinačnim projektima, što znači da su projekti bili veći od toga. Ako vama treba znatno manje, ne biste trebali imati problema. Osim toga, glasine kažu da je u drugom krugu bilo znatno manje prijava (provjerene informacije će biti dostupne tek za koji tjedan ili mjesec). Za treći i posljednji krug slijede dva moguća scenarija – ili će biti najviše prijava do sada, ili se već prijavila većina onih koji su namjeravali pa će biti manje prijava nego u prva dva kruga.

Isplati li se?

Da, ali samo ako imate već neku viziju projekta ili digitalnog makeovera svoje firme jer natječaj nije najpovoljniji. Ako ste ionako planirali uložiti u nešto slično, sad je prilika jer ćete uložiti manje. Odobrava vam se 60% sredstava i ne priznaje se trošak PDV-a.

Za što se može koristiti?

Postoji nekoliko kategorija poziva (za poboljšanje digitalnih vještina, za digitalni marketing, za izradu strategije digitalne transformacije, za dijagnostiku kibernetičke otpornosti, za složena digitalna rješenja), a najtraženiji je vaučer za digitalni marketing. U prvom krugu je to bila jedina kategorija koja je imala više prijava nego što je za nju bilo alocirano sredstava. To je ujedno kategorija na koju sam se ja prijavila. Tu se ubrajaju web stranice, mobilne aplikacije i slično.

Koje su loše strane?

Možete ostvariti maksimalno (i u pravilu, sudeći prema rezultatima) 60% iznosa, a ne priznaju trošak PDV-a. To znači da, ako je tvrtka koja vam izrađuje digitalno rješenje u sustavu PDV-a, a vaša tvrtka nije, to si morate platiti sami (u svakom slučaju morate platiti sami, ali ako ste u sustavu PDV-a, možda će vam se taj porez odbiti). Time će se iznos koji sami morate platiti uvećati na više od 50% ukupne vrijednosti projekta.

Sve ide jaaaako sporo. Primjerice, ja sam se prijavila u prvom krugu prošlog lipnja, a vaučer sam dobila tek prošli mjesec. Nešto ranije sam već saznala da je projekt predložen za vaučer, što se može smatrati riješenim (ako firma nije otišla u stečaj i nema poreznog duga), ali prije nego što sam primila vaučer, nisam smjela početi raditi na projektu – to je jedan od uvjeta uspješnog izvršenja.

Nezgodno je i što sve treba prvo odraditi i platiti, a onda tek ide izvještaj pa stiže povrat. Prema onome što piše u dokumentaciji, izračunala sam da se na taj povrat može čekati 4 mjeseca (od dana slanja izvještaja). Drugim riječima, morate osigurati sva sredstva za projekt unaprijed.

I za kraj, ako imate u planu bilo kakvo digitalno rješenje za svoju tvrtku, nema razloga da se ne prijavite jer su velike šanse da možete ostvariti potporu koja će vam pomoći u realizaciji tog plana. Sretno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *